Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
06.11.2013.

Otvoren Međunarodni forum glavnih podoficira Centralne i Jugoistočne Evrope



U hotelu „Breza“ u Vrnjačkoj Banji danas je započeo četvrti Međunarodni forum glavnih podoficira Centralne i Jugoistočne Evrope.

Otvarajući Forum, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković ukazao je na značaj regionalne vojne saradnje, koja treba da doprinese stabilnosti na ovom prostoru, jačanju poverenja i razumevanja, ali i da stvori osnovu za zajedničko suprostavljanje izazovima i pretnjama

– Izražavam posebno zadovoljstvo što je domaćin ovogodišnjeg foruma Vojska Srbije. Skup je prilika da se razgovara o aktuelnosti i kvalitetu obuke, njenom unapređenju i primeni novih tehnologija u obuci, kao i o nizu drugih pitanja kako bi što bolje ostvarili svoju funkciju podrške komandovanju – naglasio je general Diković poručujući okupljenim glavnim podoficirima da oni treba da budu najbliži saradnici svojim komandantima, najbolji vojnici u stroju, da komandantu daju predloge, a vojnike i podoficire usmeravaju i time aktivno izgrađuju sposobnosti svojih oružanih snaga.

Prema njegovim rečima, poznavanje ljudi, briga o njima i pomoć, a nadasve obuka, red i disciplina, moraju da budu u fokusu svakodnevnog rada glavnih podoficira.

– Načelnicima generalštabova je, iz tog razloga, veoma važno da čuju vaše mišljenje, predloge, i to dovoljno govori o značaju ovog foruma i glavnih podoficira naših vojski – naglasio je general Diković dodajući da očekuje da će ovogodišnji forum obeležiti praktične i žive diskusije i da će zaključci biti u funkciji daljeg jačanja podoficirskog kora i čvršće saradnje i prijateljstva.

Domaćini ovogodišnjeg foruma su glavni podoficir Vojske Srbije zastavnik prve klase Milojko Milosavljević i glavni podoficir Generalštaba Vojske Srbije zastavnik prve klase Zoran Laštro, a učestvuju predstavnici oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Mađarske, Makedonije, Nemačke, Rumunije, Sjedinjenih Američkih Država, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, kao i predstavnici Severnoatlantskog saveza.

Govoreći o značaju Foruma glavnih podoficira, zastavnik Milosavljević je ocenio da je reč o najvećem skupu glavnih podoficira Centralne i Jugoistočne Evrope, koji je prvi put organizovan u našoj zemlji.

– Imamo mogućnost da razmenimo iskustva sa kolegama iz regiona u vezi sa profesionalnim razvojem podoficira, kao i načinom na koji ocenjujemo obučenost naših vojnika i podoficira. Razmenićemo, takođe, iskustva u načinu podrške podoficira prilikom tranzicije zanimanja iz vojnih u civilna, a pre svega iskoristićemo priliku da ih upoznamo sa našom zemljom, kao i sa istorijskim znamenitostima ovog kraja – naglasio je zastavnik Milosavljević dodajući da će kolege iz drugih oružanih snaga, u okviru Foruma, biti u prilici da vide obuku naših vojnika i podoficira.

Skupu su prisustvovali i načelnik Uprave za ljudske resurse Generalštaba Vojske Srbije general-major Slađan Đorđević, kao i komandant Druge brigade Kopnene vojske brigadni general Marinko Pavlović.

Tokom dvodnevnog foruma, učesnici će biti u prilici da prisustvuju pokaznim vežbama na autodromu „Beranovac“ i u kasarni „Ribnica“ u Kraljevu.

videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Обраћање генерала Диковића | FLV
Изјава заставника прве класе Милојка Милосављевића | FLV