Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
05.11.2013.

Pešadijski vod Vojske Srbije vratio se iz Libana



Pripadnici pešadijskog voda Četvrte brigade Kopnene vojske doleteli su sinoć iz Bejruta u Niš, posle uspešnog šestomesečnog učešća u multinacionalnoj operaciji UN Unifil u Libanu.

Mirovnjake su na niškom aerodromu dočekali zamenik komandanta Kopnene vojske general-major Milosav Simović, komandant Četvrte brigade brigadni general Zoran Lubura, načelnik Centra za mirovne operacije pukovnik Milivoje Pajović, zamenik komandanta Treće brigade pukovnik Predrag Grbić, rodbina i prijatelji.

Večeras smo svedoci da su se vojnici i starešine pešadijskog voda Četvrte brigade, posle šest meseci provedenih u operaciji u Libanu, vratili raspoloženi i ponosni – rekao je general Simović – ne samo zato što su stekli veliko iskustvo u stručnom delu izvršenja zadatka, već i zato što su upoznali druge kulture. Oni posebno hvale odnos sa pripadnicima španskih oružanih snaga, a nema sumnje da su Vojsku Srbije i državu Srbiju reprezentovali u svetu na najbolji mogući način.

Komandir pešadijskog voda koji se vratio iz Libana kapetan Miloš Todorović ističe da je angažovanje voda proteklo u najboljem redu i bez ijednog propusta u radu.

– Danas nam je i komandant sektora Istok i baze „Migel de Servantes“ general Del Pozo rekao da ako svaka buduća jedinica Vojske Srbije bude obavljala zadatke na ovom nivou, da će oni tada imati najboljeg partnera – rekao je kapetan Todorović.

Manji deo pešadijskog voda bio je smešten u bazi „Migel de Servantes“, dok je veći deo zadatke obavljao na objektu 428, kod sela Gadžar, na samom jugu Libana, nadomak granice sa Izraelom.

U proteklom šestomesečnom periodu, pripadnici Vojske Srbije su patroliranjem, držanjem kontrolnih punktova i izvršavanjem drugih zadataka u jugoistočnom delu Libana doprineli miru i bezbednosti u tom delu sveta.




 
photoFOTOGALERIJA