Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
31.10.2013.

Saradnja sa Rumunijom u oblasti saobraćaja i transporta



Delegacija Oružanih snaga Rumunije, od 28. oktobra do 1. novembra, u poseti je Odseku za saobraćaj i transport Uprave za opštu logistiku Sektora za materijalne resurse Ministarstva odbrane Republike Srbije. U sastavu rumunske delegacije su pukovnik Grama Nekulai, načelnik Centra za koordinaciju saobraćaja Združene logističke komande Vojske Rumunije i pukovnik Popteanu Sorin, načelnik Odeljenja za saobraćaj i kopneni transport u Centru za koordinaciju saobraćaja Združene logističke komande Vojske Rumunije.

Cilj posete je razmena iskustava o organizaciji vojnog saobraćaja i transporta za potrebe učešća u multinacionalnim operacijama, koordinaciji i kontroli kretanja, tranzita vojnog transporta kroz Srbiju, regulisanja stranog vojnog transporta opasnih materija i predimenzionisanih tereta i civilno-vojne saradnje u oblasti saobraćaja i transporta.

Šef delegacije OS Republike Rumunije prezentovao je strukturu organa saobraćajne podrške u Vojsci Rumunije, sa akcentom na koordinaciju i kontrolu kretanja i iskustva tokom angažovanja u mirovnim operacijama. Tokom posete rumunska delegacija je obišla Uprave za logistiku Generalštaba Vojske Srbije gde su predstavljeni struktura i nadležnosti jedinica i organa u VS u oblasti saobraćaja i transporta i procedure u vezi sa tranzitom stranih trupa preko teritorije Republike Srbije.

U ekspertskim razgovorima, u delu civilno-vojne saradnje u oblasti saobraćaja i transporta, učestvovali su i načelnik inspekcije iz Uprave za transport opasnog tereta Branko Vukobratović, direktor Direkcije za transport robe i putnika „Železnica Srbije“, a.d. Marko Stjepanović i referent za vojna prevoženja Ljuba Miletić. Zaključeno je da je potrebno nastaviti bilateralnu vojnu saradnju, a posebno u pogledu razmene iskustava o realizaciji strategijskog transporta, kao jednom od početnih ciljeva Partnerstva za mir, i realizaciji koordinacije i kontrole kretanja.