Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
31.10.2013.

Saradnja Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva



Pomoćnik ministra za politiku odbrane Miroslav Jovanović primio je  generalnog direktora za bezbednosnu politiku u Ministarstvu odbrane Ujedinjenog Kraljevstva Toma Mekejna. Jovanović  je tom prilikom zahvalio na  dobroj organizaciji trećih interresornih razgovora u Londonu, koji su održani sredinom oktobra, i ocenio da je novi susret prilika da se postignuti dogovori potvrde, kako bi se pristupilo izradi konkretnih aktivnosti saradnje u naredne dve godine. On je istakao da je unapređenje međusobnih odnosa kroz dijalog, prepoznavanje oblasti i modaliteta buduće saradnje prioritet u narednom periodu.

Učešće Srbije u programu Partnerstvo za mir kao i doprinos mirovnim operacijama u svetu, Ujedinjeno Kraljevstvo vidi kao značajan doprinos i potvrdu evropske opredeljenosti Srbije.  Ujedinjeno Kraljevstvo je spremno da pomogne Srbiji kako bi se zajednički radilo u interesu bezbednosti celog regiona.

Pomoćnik ministra je pohvalio pomoć koju britanska strana pruža Ministarstvu odbrane Republike Srbije u reformi sistema odbrane i dostizanju nivoa interoperabilnosti  i zahvalio britanskoj strani zbog preuzimanja uloge vodeće države u novom poverilačkom fondu NATO za Republiku Srbiju.  Jovanović je predložio da se sagledaju mogućnosti za eventualno zajedničko angažovanje u borbenim gupama EU i učešće u mirovnim operacijama  i saradnje u oblasti odbrambene tehnologije i industrije i istakao da je uzvratna poseta ministra odbrane Ujedinjenog Kraljevstva strateški važna za dalji nastavak saradnje u oblasti odbrane.

Konstatovano je da, pored redovnih interresornih razgovora, potvrda visokog stepena razumevanja između dve zemlje predstavljaju nove oblasti saradnje, čije se uspostavljanje očekuje u narednom periodu.