Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
25.10.2013.

Završena međunarodna vežba specijalnih jedinica ~„Eagle 2013“~



Međunarodna vežba specijalnih jedinica balkanskih zemalja ~„Eagle 2013“ ~u kojoj su od 21. do 25. oktobra učestvovali pripadnici vojski – Srbije, Rumunije, Bugarske, Grčke, Turske, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore završena je danas na strelištu „Orešac“.

U proteklih pet dana više od 100 specijalaca iz partnerskih zemalja uvežbavali su protivterorističke akcije sa kolegama iz Specijalne brigade Vojske Srbije.

Zajednička vežba specijalnih jedinica balkanskih zemalja prvi put je održana prošle godine u Makedoniji, dok će naredne godine domaćin biti Turska.

Završnom danu vežbe~ „Eagle 2013“~ prisustvovao je načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković sa saradnicima kao i predstavnici zemalja učesnica. On je, obraćajući se specijalcima rekao, da su oni pokazali da su spremni da zajednički rešavaju složene borbene zadatke.

- Najveća dobit od ove vežbe jeste poverenje, razumevanje, spremnost na saradnju među vama što će, sigurno, doprineti većoj bezbednosti u ovom regionu – rekao je general Diković i izrazio nadu da su pripadnici Vojske Srbije bili dobro domaćini. On je čestitao svim učesnicima vežbe na pokazanim sposobnostima, a Komandi Kopnene Vojske i Komandi Specijalne brigade na „primereno planiranoj, pripremljenoj, organizovanoj i izvedenoj vežbi“.

Poslednjeg dana vežbe specijalci iz osam zemalja prilazali su sposobnost da, uprkos razlikama, sinhronizovano rešavaju veoma složebe protivterorističke akcije u kojima su koristili bojevu municiju. Svaka od jedinica upotrebljavala je sopstveno naoružanje, a pripadnici Turske vojske upotrebljavali su i sopstvene borbene helikoptere tipa „Crni jastreb“. Vežba se sastojala iz – padobranskog desanta, dejstva snajperskih timova, prtivterotističke borbe u naseljenom mestu, dejstva na utvrđeni objekat, zasede, izvlačenja i neutralisanja eksplozivne naprave i evakuacije povređenih. Vežba je simbolično završena zajedničkim padobranskim skokom sa zastavama zemalja učesnica.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Говор генерала Диковића | FLV
Вежба | FLV
Изјава генерала Живковића | FLV
Изјава старијег водника Јоргоса Гацонисa | FLV
Изјава генерала Тодорова | FLV