Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
18.10.2013.

Ministar odbrane na seminaru posvećenom obeležavanju Velikog rata



Ministar odbrane Republike Srbije Nebojša Rodić učestvovao je danas u radu Međunarodnog seminara posvećenog obeležavanju stogodišnjice početka Prvog svetskog rata, u Parizu.

Na skupu je istaknuto da je Republika Srbija aktivno pristupila obeležavanju stogodišnjice Prvog svetskog rata. Pokrenuto je obrazovanje Organizacionog odbora za obeležavanje jubileja, a na državnom nivou Ministarstvo odbrane Republike Srbije trebalo bi da bude jedan od glavnih nosilaca aktivnosti.

U Prvom ratu koji je imao svetske razmere, sa 65 miliona mobilisanih muškaraca, oko 10 miliona mrtvih i 21 milion ranjenih, Srbija sa oko 4.500.000 stanovnika na početku rata mobilisala je oko 400.000 ljudi. Do završetka Velikog rata kroz neki oblik vojne obaveze prošla je većina srpskih građana. Sa otpočinjanjem ratnih dejstava srpsko ratište bilo je od sporednog značaja, ali je srpska pobeda na Ceru 1914. godine bila i prva saveznička pobeda u ratu. Pored toga, srpska vojska je uz saveznike, u prvom redu Francuze, odigrala značajnu ulogu i u proboju Makedonskog fronta, u septembru 1918. godine.

Budući da se procena o ukupnom broju srpskih žrtava u Velikom ratu kreću od oko 800.000 do 1.250.000 poginulih i umrlih, cena učešća u ratu za Srbiju bila izuzetno visoka, a brojke o žrtvama, stradanjima i materijalnim razaranjima treba da posluže za opomenu budućim generacijama.

Upravo iz tog razloga, nakon Prvog svetskog rata gde su obe strane pretrpele velike gubitke, napredne snage radile su na pomirenju naroda i stvaranju novog svetskog poretka, u kome će međunarodni odnosi biti regulisani pravom i međusobnim uvažavanjem.

Kriza iz tridesetih godina, kao i porast totalitarizma, otklonili su nade uložene u stvaranje Lige naroda. Tek nakon Drugog svetskog rata, još surovijeg od Prvog, Ujedinjene nacije su postavile nove dugotrajne okvire međunarodnih odnosa. Stoga je neophodno da predstojeći jubilej zajedno obeleže i zemlje saveznici i zemlje bivši protivnici iz Velikog rata.