Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
16.10.2013.

Otkrivena spomen-ploča potporučniku Borku Nikitoviću



Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, zajedno sa predsednikom opštine Požega Milovanom Mićovićem i predsednikom lokalnog Udruženja veterana Draganom Mićovićem, otkrio je danas u Uzićima kod Požege spomen-ploču potporučniku Borku Nikitoviću, koji je herojski izgubio život štiteći svoje vojnike tokom ratnih dejstava u Vukovaru 1991. godine.

U prisustvu predstavnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Nikitovićeve rodbine i prijatelja, predstavnika lokalne zajednice, njegov kolega sa klase Vojne akademije pukovnik Željko Gavrilović rekao je da mu je čast što je poznavao mladog oficira Jugoslovenske narodne armije koji je dostojno odužio svoj dug otadžbini.

– Bio je najbolji među nama. Vukovac u osnovnoj školi, najbolji đak Požege, beskrekoran i u Vojnoj gimnaziji, da bi Vojnu akademiju završio sa prosečnom ocenom deset, pa je na svečanosti povodom promocije u čin potporučnika proglašen i najboljim pitomcem te visokoškolske ustanove. Radi toga je, kao najbolji, i dobio službu u Gardijskoj brigadi, rekao je Gavrilović i podsetio da je ratni vihor tog mladog oficira “odneo” u Vukovar gde je dao otadžini ono najvrednije što je imao - svoj život.

Majka poginulog oficira Zora Nikitović zahvalila je “svojoj vojsci” što nije zaboravila njenog sina.

Spomen-ploča postavljena je na zgradi Osnovne škole "Petar Leković", u koju je išao Borko Nikitović, a njeni sadašnji učenici odsvirali sutim povodom himnu Bože pravde i recitovali rodoljubive stihove.