Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
14.10.2013.

Sastanak ministra odbrane sa šefom kancelarije UN u Beogradu



Ministar odbrane Republike Srbije Nebojša Rodić sastao se danas sa šefom kancelarije Ujedinjenih nacija u Beogradu Piterom Dueom. Teme razgovora bile su saradnja Ministarstva odbrane sa Misijom UN u Beogradu, kao i učešće Republike Srbije u mirovnim operacijama UN.

Tokom sastanka istaknuto je da saradnja Ministarstva odbrane sa Ujedinjenim nacijama i njenim specijalizovanim agencijama i telima ima veliki značaj za nastavak procesa reformi, kojem je Ministarstvo odbrane istinski privrženo, što je važno i za napredak Srbije ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji. U tom smislu, dosadašnja saradnja ocenjena je kao veoma uspešna, naročito u domenu Programa razvoja kapaciteta za upravljanje zalihama konvencionalne municije Republike Srbije, čija ukupna vrednost je procenjena na oko 11 miliona dolara.

Na sastanku je naglašena i uspešna saradnja Ministarstva odbrane sa Agencijom Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena i Programom Ujedinjenih nacija za razvoj. Saradnja se odvija u funkciji obezbeđenja podrške Ministarstva odbrane na sprovođenju Nacionalnog akcionog plana za primenu Rezolucije 1325 Saveta bezbednosti UN – Žene, mir i bezbednost.

Deo razgovora bio je posvećen i aktuelnom procesu implementacije Sporazuma između Beograda i Prištine, te je još jednom naglašeno zalaganje Srbije za stalno statusno-neutralno prisustvo UNMIK na Kosovu i Metohiji.

Naglašeno je da je u toku izrada Godišnjeg plana za narednu godinu, kojim se predviđa povećanje učešća u mirovnim operacijama UN u zavisnosti od potreba na terenu. Takođe, Ministarstvo odbrane pokrenulo je inicijativu za angažovanje civila, pripadnika drugih organa državne uprave u multinacionalnim operacijama.

Trenutno pripadnici Vojske Srbije učestvuju u šest multinacionalnih operacija Ujedinjenih nacija, kao i dve multinacionalne operacije Evropske unije.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Састанак | FLV