Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
04.10.2013.

Premijera filma „Milunka Savić – heroina Velikog rata“



Dokumentarno-igrani film „Milunka Savić – heroina Velikog rata“ premijerno je prikazan večeras u Kongresnoj sali Doma Garde na Topčideru. Projekciji su prisustvovali predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić, ministar odbrane Nebojša Rodić, ministri u Vladi Srbije, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, kao i predstavnici državnog i vojnog rukovodstva i diplomatskog kora.

Reč je o dokumentarnom ostvarenju autorke Slađane Zarić, u režiji Ivane Stivens, nastao povodom četiri decenije od smrti Milunke Savić, najodlikovanije žene Velikog rata. Ranjavana četiri puta, za vojničke podvige odlikovana je zlatnom Karađorđevom zvezdom sa mačevima, zlatnom Medaljom za hrabrost „Miloš Obilić“, ordenima Legije časti IV stepena (oficir) i Legije časti V stepena (vitez), francuskim Ratnim krstom, Albanskom spomenicom i jubilarnom spomen-medaljom Solunskog fronta.

Najavljujući premijeru filma, pukovnik Petar Bošković, načelnik Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane, koje je domaćin večerašnjeg programa, podsetio je na herojsku ulogu žena dobrovoljaca u Velikom ratu i na značaj učešća Milunke Savić kao dobrovoljca u Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu.

- Pred svetom uspomenom na narednika Milunku Savić, kao stari mornar, stojim mirno, kao što su i sve savezničke vojske stajale mirno u ratnoj luci Bizerta, davne 1918. godine, kada joj je admiral Geprat dao francuski Ratni krst sa zlatnom palmom, jedinoj srpskoj ženi koja je dobila to visoko odlikovanje – istkao je pukovnik Bošković dodajući da je Milunka Savić dala Srbiji mnogo više nego što je Srbija dala njoj.

Prema njegovim rečima, Srbija joj je dala četiri odlikovanja, samo jedno više od savezničke Francuske.
- Zato, neka film koji ćete videti večeras, bude još jedno odlikovanje Milunki Savić – odlikovanje nezaborava – poručio je pukovnik Bošković.

Večerašnji program upotpunili su i kadeti Vojne akademije u replikama uniformi srpske vojske kao i nastup Dečijeg hora „Kolibri“ koji je izveo himnu „Bože pravde“ i numeru „Kreće se lađa francuska“.

U filmu „Milunka Savić – heroina Velikog rata“ učestvuju eminentni srpski i francuski istoričari kao i članovi porodice Milunke Savić. Dokumentarna forma obogaćena je rekonstrukcijama i dramatizacijom pojedinih događaja, ali i igranim scenama kojima su ilustrovani bitni trenuci Milunkinog vojevanja. U filmu su korišćene brojne, do sada neobjavljene fotografije i jedini sačuvani video zapisi Milunke Savić.

Film je rađen u produkciji Informativnog programa RTS-a uz podršku Ministarstva kulture. Realizaciju su pomogli Ministarstvo odbrane koje je pružilo tehničku podršku i Ministarstvo spoljnih poslova. U ulozi Milunke Savić je kadetkinja Vojne akademije Tanja Tačić. U igranom delu filma pojavljuju se glumci Aljoša Vučković i Branislav Trifunović.

Milunka Savić rođena je u Koprivnici kod Raške. Kao dvadesetrogodišnja devojka, prerušena u muškarca, kao dobrovoljac Milun Savić učestvovala je u balkanskim ratovima. Dobrovoljac je bila i u Prvom svetskom ratu i početkom januara 1916. godine, u vreme povlačenja Srpske vojske, bila je teško ranjena i upućena je u Bizertu na oporavak. Drugi svetski rat zatekao ju je u Beogradu, kada je zbog držanja male bolnice za lečenje ranjenih odvedena u logor na Banjici. Oslobođena je zahvaljujući svojoj ratničkoj slavi. Umrla je oktobra 1973. godine i sahranjena u porodičnoj grobnici na Novom groblju.

 Večerašnja premijera i prikazivanje filma na programu RTS-a deo su aktivnosti u okviru obeležavanja 40 godina od smrti Milunke Savić. Osim multimedijalne izložbe u Domu vojske u Beogradu koja je otvorena do 12. oktobra, uskoro će biti prezentovan i veb sajt, svojevrsni digitalni muzej posvećen našoj heroini. Predviđen je i prenos posmrtnih ostataka Milunke Savić s Novog groblja u Aleju velikana.

Govoreći o utiscima nakom premijere filma o Milunki Savić, načelnik Vojne Akademije general-major dr Mladen Vuruna istakao je da je reč o izvanrednom ostvarenju o heroini ratova koje je Srbija vodila početkom ovog veka.
 - Nažalost, neke od tih epizoda u našoj istoriji su ostale zaboravljene i verujem da je ovaj film iskupljenje za taj zaborav – istakao je general Vuruna izražavajući zadovoljstvo što su kadeti Vojne akademije učestvovali u tom projektu.  

Prema rečima autorke filma Slađane Zarić, prisustvo državnog vrha na večerašnjoj premijeri veoma je važno, jer na taj način,  simbolički, odaju priznanje i državnu počast Milunki koja takvu vrstu počasti za života nije dobila. 
 - Tanja Tačić i ostali kadeti koji se pojavljuju u ovom ostvarenju bili su veoma dragoceni jer su već upoznati sa vojničkim veštinama, što bi za glumce bio veliki izazov – zaključila je autorka.  

Potporučnica Tanja Tačić, koja je tumačila Milunku Savić, naglasila je da je prvi utisak posle odgledanog filma bilo zadovoljstvo kako je sve na kraju ispalo. 
 - Velika mi je čast što sam imala priliku ga glumim jednu tako izuzetnu osobu koja je veliko ime u Srbiji i u svetu, ali i to što su i moje kolege, kadeti, učestvovali u nastajanju filma – istakla je potporučnica Tanja Tačić izražavajući nadanje da će se film dopasti i široj gledalačkoj publici.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Говор пуковника Петра Бошковића | FLV
Свечаност | FLV
Изјава генерал-мајора Младена Вуруне | FLV
Изјава ауторке филма Слађане Зарић | FLV
Изјава потпоручнице Тање Тачић | FLV