Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
03.10.2013.

Prezentacija projekta ~CASM~ u OEBS-u



Na sastanku Foruma za bezbednosnu saradnju OEBS-a u Beču učestvovao je brigadni general dr Bojan Zrnić, načelnik Uprave za odbrambene tehnologije i predsedavajući Izvršnog odbora projekta „Program razvoja kapaciteta za upravljanje zalihama konvencionalne municije u Republici Srbiji - ~CASM~“. U radu je učestvovao i Ivan Zveržhanovski iz Programa za razvoj Ujedinjenih nacija (~UNDP~) u Srbiji koji je programski menadžer projekta.

Dosadašnja realizacija projekta je u diskusiji ocenjena kao veoma uspešna i projekat je označen kao primer dobrog zajedničkog delovanja OEBS, ~UNDP~ i Vlade Srbije, usmeren na unapređenje ljudske bezbednosti, regionalne stabilnosti i zaštite životne sredine. Dosadašnju realizaciju projekta je kao uspešnu ocenio i predstavnik Evropske unije pri OEBS-u.

Pored ~UNDP~, projekat ~CASM~ je kroz donacije podržalo i jedanaest država članica OEBS-a: Španija, Nemačka, Švajcarska, Velika Britanija, Turska, Danska, Norveška, Češka, Luksemburg, Francuska i Mađarska, u ukupnom iznosu od oko 808.000 dolara. Tokom sastanka Danska je najavila novu donaciju u iznosu od 30.000 eura.

Projekat ~CASM~ uspostavljen je na osnovu zahteva Vlade Srbije upućenom OEBS-u i ~UNDP~ -u, u junu 2011. godine, za pružanjem pomoći na planu povećanja sigurnosti i bezbednosti skladišta konvencionalne municije „Mirnička reka“ i „Mrsać“, infrastrukturnog opremanja TRZ Kragujevac u cilju povećanja bezbednosti procesa delaboracije municije, odnosno delaboracije viškova municije punjene belim fosforom, specijalne municije i napalm praha.

U okviru realizacije projekta ~CASM~, do sada je završeno uklanjanje 161 tone viška napalm praha. U toku je proces delaboracije municije punjene belim fosforom u TRZ Kragujevac i njena priprema za fazno otpremanje na lokaciju u inostranstvu gde će biti konačno uništena, kao i izrada planskih dokumenata za reurbanizaciju skladišta municije „Mirnička reka“ i „Mrsać“.

videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Презентација пројекта | FLV