Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
03.10.2013.

Ministar Rodić na sastanku Procesa saradnje ministara odbrane u JIE



U okviru Sveobuhvatnog regionalnog ministarskog sastanka, ministar odbrane Nebojša Rodić učestvovao je danas na sastanku Procesa saradnje ministara odbrane u Jugoistočnoj Evropi (~South East Defense Ministerial - SEDM~), koji je održan na Brdu kod Kranja.

Ministri odbrane Jugoistočne Evrope, u cilju neophodne sinhronizacije i racionalizacije ukupnih regionalnih resursa u uslovima ekonomskih ograničenja, razmenili su stavove o perspektivi regionalnih projekata koji se sprovode pod okriljem ~SEDM~ procesa.

Ministar Rodić je, tom prilikom, izjavio da Republika Srbija različitim intenzitetom učestvuje u gotovo svim opštim i specijalizovanim oblicima multilateralne saradnje u regionu. Zbog toga, važnost unapređenja regionalne saradnje je promovisana u Strategiji nacionalne bezbednosti i Strategiji odbrane Republike Srbije. Kao i ostale države u regionu, Srbija nastoji da aktivnostima u okviru regionalnih inicijativa, jača sopstvenu bezbednost i da dijalogom i saradnjom doprinosi stabilnosti regiona Jugoistočne Evrope. On je istakao da su evropske integracije država ovog regiona nezaustavljiv proces, zbog čega su pozdravljeni uspesi suseda Republike Srbije na njihovom putu ka EU. Ocenio je da ~SEDM~ predstavlja veoma značajnu regionalnu bezbednosnu inicijativu, koja okuplja najveći broj država iz ovog regiona i poseduje respektabilan institucionalni potencijal, kao i da je veoma važno da sve države nastave da aktivno rade na iznalaženju optimalnih modela saradnje.

Ministri odbrane ~SEDM~ su upoznati sa podatkom da je Republika Srbija uputila oficira za vezu Vojske Srbije u Komandu brigade za očuvanje mira u Jugoistočnoj Evropi – ~SEEBRIG~ u avgustu ove godine. Ministar Rodić je pozvao kolege da upute svoje visoke predstavnike na naredni sastanak zamenika načelnika Generalštabova ~SEDM~, koji će se organizovati polovinom 2014. godine u Srbiji.

Na marginama sastanka, ministar Rodić je imao odvojene bilateralne susrete sa ministrima odbrane Slovenije Romanom Jakičem, Bosne i Hercegovine Zakerijahom Osmićem, Moldavije Vitalijem Marinutom i Hrvatske Antom Kotromanovićem, kao i sa zamenicom pomoćnika sekretara odbrane SAD Evelin Farkaš. Tokom susreta razmatrani su modaliteti unapređenja saradnje u oblasti odbrane i zajednički zaključeno da se samo pragmatičnim i racionalnim pristupom u realizaciji definisanih Planova bilateralne vojne saradnje može adekvatno odgovoriti na kompleksnost uslova njihove realizacije.

Inicijativa za uspostavljanje Procesa saradnje ministara odbrane zemalja jugoistočne Evrope (~Southeastern Europe Defense Ministerial Process – SEDM~) je pokrenuta na sastanku ministara odbrane u Tirani u martu 1996. godine, na predlog SAD, sa namerom jačanja saradnje zemalja Jugoistočne Evrope i SAD na planu odbrane. Osnovni cilj ~SEDM~ predstavlja intenziviranje razumevanja i političko-vojne saradnje u regionu Jugoistočne Evrope, a radi jačanja stabilnosti i bezbednosti u ovom regionu. Mehanizmi saradnje unutar ~SEDM~ procesa su ministarski sastanci, sastanci Koordinacionog komiteta ~SEDM~, sastanci Komiteta za vojno-političko upravljanje i sastanci zamenika načelnika generalštaba zemalja ~SEDM~.

Fotografije: Ministarstvo odbrane Republike Slovenije

photoFOTOGALERIJA