Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
26.09.2013.

Obeležavanje godišnjice iskrcavanja srpske vojske na Krf i Vido



Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije učestvovala je u komemorativnim svečanostima obeležavanja godišnjice od iskrcavanja srpske vojske na ostrva Krf i Vido u Republici Grčkoj, 26.09.2013. godine. Venci su položeni u Spomen-kosturnicu stradalih pripadnika srpske vojske i na Mornarički krst na ostrvu Vidu.

Tom prilikom, lovorove vence Republike Srbije položili su predsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić u pratnji potpredsednika Vlade i ministra rada, zapošljavanja i socijalne politike Jovana Krkobabića i ministra kulture i informisanja Ivana Tasovca. Lovorove vence Ministarstva odbrane i Vojske Srbije položio je general-potpukovnik Aleksandar Živković, komandant KoV, pukovnik Slađan Ristić, načelnik Uprave za tradiciju, standard i veterane SLjR MO i pukovnik Mladen Bošković, načelnik Operativnog centra sistema odbrane.

Pored delegacije Republike Srbije i delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, vence su položili i delegacija regije jonskih ostrva, delegacija obalske straže ostrva Krf, predstavnici luke Krf i predstavnici udruženja koja neguju tradicije iz Prvog svetskog rata iz Republike Srbije.

Nakon završetka aktivnosti na ostrvu Vido delegacije su položile vence u Plavu grobnicu i odali počast preminulim srpskim vojnicima.

Narednog dana, delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije položila je vence na mestu iskrcavanja srpske vojske u Guviji, lokalitetu prvobitnog groblja stradalih pripadnika Drinske divizije i kod spomenika Janisu Janulisu u Agios Mateosu.

U okviru komemorativnih svečanosti delegacija je poslednjeg dana boravka obišla i srpsko vojničko groblje „Zejtinlik“, gde se susrela sa najstarijim čuvarem srpskog vojničkog groblja u Solunu, čuvenim Đorđem Mihajlovićem, koji tu dužnost obavlja više od pola veka.

Tom prilikom delegacija je položila lovorove vence kod Spomen-kosturnice stradalih pripadnika srpske vojske, kao i spomen-obeležja francuskog, britanskog, italijanskog i ruskog groblja.