Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
25.09.2013.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije u poseti Bosni i Hercegovini



Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković sastao se danas u Sarajevu sa načelnikom Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine general-majorom Antom Jelečom.

Generali Diković i Jeleč razmenili su mišljenja o dosadašnjoj vojnoj saradnji Republike Srbije i Bosne i Hercegovine i pravcima za njeno unapređenje u predstojećem periodu. U toku sastanka razgovaralo se, pre svega, o školovanju pripadnika Oružanih snaga BiH u Srbiji, međusobnoj saradnji u oblasti obuke, vojnotehničkoj i saradnji na uspostavljanju sistema praćenja stanja i održavanja ubojnih sredstava u Oružanim snagama BiH.

Zaključeno je da Tehnički remontni zavod Kragujevac može da ponudi obuku ljudstva i transfer tehnologija za ispitivanje hemijske stabilnosti baruta i raketnih goriva, u skladu s najvišim svetskim standardima i potrebama OS BiH, kao i da postoji obostrani interes za nastavak saradnje na održavanju i delaboraciji municije u radionici „Trom“ u Doboju.

Ocenjeno je da Srbija i BiH imaju dobru saradnju u oblasti odbrane, u kojoj ima prostora za dalje unapređenje, a okosnica buduće saradnje biće školovanje i obuka vojnog kadra, vojnomedicinska i vojnoekonomska saradnja.

Generala Dikovića primio je i ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić. Tom prilikom, general Diković je izrazio čvrstu opredeljenost Srbije za unapređivanje odnosa sa susedima i aktivno učešće u regionalnoj saradnji i upoznao svog sagovornika sa kapacitetima koje Ministarstvo odbrane Republike Srbije i Vojska Srbije mogu da podele sa zemljama iz regiona, poput Univerziteta odbrane, Centra za usavršavanje kadrova ABHO, baze „Jug“, Tehničkog remontnog zavoda Kragujevac i centara za obuku medicinskog kadra.

U nastavku posete, delegacija Vojske Srbije obišla je Operativni centar OS BiH i Centar za obuku za učešće u multinacionalnim operacijama Butmir, u kome je kao predavač angažovan i jedan oficir Vojske Srbije.