Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
22.09.2013.

Vek i po od izgradnje Vaznesenjske crkve u Beogradu



Pre 150 godina izgrađen je i osveštan Hram svetog Vaznesenja Gospodnjeg u Beogradu. Vaznesenjska crkva bila je vojni hram u Kraljevini Srbiji i Kraljevini Jugoslaviji. U njenoj blizini nalazili su se Garda, Vojna akademija i Velika kasarna, pa je za potrebe vojske izgrađena i crkva. Jaka veza između te dve institucije danas je dvojako obeležena. Najpre liturgijom, koju je jutros u 9 časova služio vladika Jovan (Đulibrk), a sasluživali su novopostavljeni sveštenici Vojske Srbije.

Svečanost povodom jubileja, nastavljena je u Velikoj sali Doma Vojske Srbije u večernjim časovima. Program je vodio kapetan Dejan Lazarević, a oživljavanju duhovne istorije doprineli su etno-pojanjem Milica Marić i glumci Ivan Vučković i Mladen Milić, govoreći delove iz scenskog prikaza „Karađorđe kojekude“.

Najpre se gostima obratio pukovnik Borislav Grozdić, profesor etike na Vojnoj akademiji:

- Ovaj jubilej nije potreban Hramu, nego nama, narodu koji boluje od teške bolesti. Bolest i pošast savremenog sveta jeste osećanje besmisla, osećanje da su sve vrednosti porušene, da nema odgovora na pitanje „zašto“. A ima li boljeg odgovora od 150 godina ponavljanja iste svete liturgije i služenja Bogu. Sve je prolazno, ali ono što je motiv liturgije jeste večno.

Sličnu poruku je s prisutnima podelio i starešina Vaznesenjske crkve Arsenije Arsenijević:

- Proslavljamo 150 godina od izgradnje Hrama, tačnije rečeno od njegovog osveštanja, od početka bogosluženja, jer se Hram gradi neprestano. Mi smo ti koji ga gradimo, ali ono što je jako važno jeste i činjenica da Hram gradi sve nas. Mi smo ti koji se svojom verom uziđujemo u temelj Hrama svetog Vaznesenja.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Литургија | FLV
Свечаност | FLV