Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
19.09.2013.

Susret načelnika generalštabova vojski Srbije i Grčke



Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković sastao se danas sa grčkim kolegom generalom Mihailom Kostarakosom, koji predvodi visoku vojnu delegaciju u dvodnevnoj poseti našoj zemlji. Serija razgovora koje će prvi čovek grčkih oružanih snaga voditi s najodgovornijim ličnostima iz sistema odbrane Republike Srbije trebalo bi da doprinesu unapređenju ionako veoma razvijenih bilateralnih vojnih odnosa.

General Ljubiša Diković, poželeo je dobrodošlicu generalu Kostarakosu uz opasku da je reč o poseti načelnika Generalštaba vojske države s kojom je Srbija kroz istoriju gradila neraskidivo prijateljstvo, te da se poseta događa na jubilej stogodišnjice balkanskih ratova.

– Razmenićemo mišljenja o bezbednosnoj situacji u regionu, razgovarati o oblicima buduće saradnje, prvenstveno kroz udruživanje kapaciteta za obuku i usavršavanje, jer budućnost je u udruživanju – rekao je general Diković.

On je naglasio da je siguran da se putem udruživanja mogu realizovati nacionalni ciljevi i zajednički interesi.

Načelnik Generalštaba VS rekao je da Vojska Srbije sa Grčkom vojskom ima veoma razvijenu saradnju naročito u oblati vojnog obrazovanja, podsetivši da je oko osamdeset naših pripadnika do sada pohađalo neki oblik usavršavanja u toj zemlji, te u obuci specijalnih jedinica. Diković je rekao da će, pored toga, Vojska Srbije ponuditi grčkoj strani usluge Centra za usavršavanje kadrova ABHO i određene remontne kapacitete.

General Kostarakos rekao je da njegova poseta Srbiji predstavlja dokaz izuzetnih vojnih odnosa i naglašava spremnost da se već postojeća saradnja ojača i proširi na sektore od zajedničkog interesa.

– Vojna saradnja između naše dve zemlje predstavlja suštinski i značajan pokazatelj izuzetnih odnosa u svim sektorima koji se zasnivaju, pre svega, na dubokim istorijskim i verskim vezama koje postoje među našim narodima. Grčka predstavlja stalnog partnera koji snažno podržava napore Srbije za priključivanje Evropskoj uniji i različitim međunarodnim organizacijama – rekao je Kostarakos.

Načelnik Generalštaba grčke vojske zahvalio je generalu Dikoviću na njegovom ličnom doprinosu izgradnji odnosa između dva sistema odbrane.

Visoka grčka delegacija posetiće tokom današnjeg i sutrašnjeg dana Specijalnu brigadu, Vazduhoplovni zavod „Moma Stanojlović“, a general Kostarakos prisustvovaće komemoraciji na Srpskom i Grčkom vojničkom groblju u Pirotu.

videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Начелник Генералштаба Вojске Србије генерал Љубиша Диковић | FLV
Начелник Генералштаба одбране Грчке генерал Михаил Костаракос | FLV
Дочек | FLV