Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
19.09.2013.

Otvorena Regionalna vojnomedicinska konferencija



Druga regionalna vojnomedicinska konferencija otvorena je danas u Domu Garde na Topčideru. Dvodnevnu manifestaciju svečano je otvorio državni sekretar u  Ministarstvu odbrane Zoran Đorđević.

On je tom prilikom poželeo dobrodošlicu svim učesnicima konferencije koja je, kako je rekao „veoma važna za ovaj region“, i u ime Ministarstva odbrane poželeo „uspešnu konferenciju, plodotvorne razgovore, uspeh u radu i prijatan boravak u Srbiji“.

Načelnik Uprave za vojno zdravstvo brigadni general prof. Zoran Popović istakao je da je za Ministarstvo odbrane veoma značajno da bude domaćin tako važne vojnomedicinske konferencije. On je dodao da je Srbija veoma ponosna na vojno zdravstvo koje ima, i da su, zbog duge tradicije, Vojnomedicinska akademija, Vojnomedicinski centar, vojne bolnice u Nišu i Novom Sadu veoma poštovane medicinske ustanove među građanima naše zemlje.

Reginonalna vojnomedicinska konferencija u Beogradu ugostila je 42 učesnika iz 14 zemalja, uglavnom balkanskih i jugoistočnih, a uz podršku Kraljevine Norveške i Sjedinjenih Američkih Država. Učesnicima su se, uz poruke dobrodošlice, obratili i kapetan mornarice Gunar Heloe (Norveška) i pukovnik Džon Mičel (SAD) koji su istakli važnost regionalne saradnje u oblasti vojnog zdravstva, kao i saradnju Srbije s NATO-om, u okviru Programa "Partnerstvo za mir".

Konferencija sadrži prezentacije i panel diskusije o vojnomedicinskoj saradnji na Balkanu, razvoju vojne medicine, "pametnoj odbrani" ~(smart defence)~  - konceptu kojim se  lakše prevazilazi ekonomska kriza u odbrambenoj politici i drugo.



photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Отварање | FLV