Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
16.09.2013.

Radionica o nabavkama u sistemu odbrane



Radionica „Proces određivanja cena i upravljanje ugovaranjima'~ ('MANAGING&PRICING CONTRACTS')~ održana je od 9. do 13. septembra u Sektoru za materijalne resurse Ministarstva odbrane Republike Srbije  u organizaciji Uprave za odbrambene tehnologije. Predavači su bili iz Centra za civilno-vojne odnose Mornaričke poslediplomske škole iz Montereja iz Sjedinjenih Američkih Država, na čelu sa dr Elizabet Rajt.

Na radionici je posebno naglašena uloga dobrog vođenja procesa odbrambene nabavke, čija je uloga prvenstveno da se sredstva iz budžeta troše na efikasan i transparentan način.

Tokom rada radionice prikazan je teorijski pristup u određivanju cena i praktična iskustva o tome koje su ključne aktivnosti pre i nakon potpisivanja ugovora, strukturni elementi koji grade cenu proizvoda i slično. Učesnici radionice iz organizacionih jedinica MO i VS su imali priliku da kroz timski rad i diskusiju aktivno učestvuju u realizaciji radionice.

Kao i sve do sada  radionice iz oblasti odbrambenih nabavki i ova je realizovana u okviru rada Mešovite komisije Srbija – SAD za pitanje reforme sistema odbrane. Tokom 2014. godine saradnja sa Mornarničkom poslediplomskom školom biće nastavljena sa ciljem daljeg usavršavanja predstavnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.