Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
13.09.2013.

Zajednička liturgija sveštenika Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja



U okviru posete delegacije Nacionalne garde Ohaja, u kapeli svetog Luke Simferopoljskog  i Krimskog na VMA je služena zajednička sveta liturgija. Liturgiju su služili Slađan Vlajić, glavni vojni sveštenik u Vojsci Srbije i vojni sveštenik iz Nacionalne garde Ohaja Džejms Sajzmor. Zajedno sa njima služili su vojni sveštenik iz Komande za obuku  Selimir Vagić i vojni sveštenik iz Druge brigade iz Kraljeva Stevan Stevanović.

Liturgiji je prisutvovao i pukovnik Endrju Akino, glavni kapelan Nacionalne garde Ohajo.

– Današnjom zajedničkom liturgijom, koja je služena na dan pomena na jasenovačke žrtave u Drugom svetskom ratu, mi se sećamo i našeg savezništva i onoga vremena kad smo se na jednoj strani borili protiv istog zla – rekao je posle liturgije Slađan Vlajić, glavni vojni sveštenik u Vojsci Srbije.

Otac Džejms Sajzmor istakao je kako mu je bila velika čast i privilegija što je vršio službu sa svojom braćom. Uživao je svim srcem, kako je rekao.

Razvoj verske službe jedan je od segmenata u okviru saradnje Nacionalne garde Ohaja i Vojske Srbije. Ta saradnja počela je 2010, posetom naše delegacije Nacionalnoj gardi Ohaja i Vašingtonu. Sada su prvi put došli i njihovi vojni sveštenici.

– Prethodnih dana imali smo zanimljive razgovore i bili smo u prilici da  svi naši  vojni sveštenici, odnosno verski službenici i njihovi pomoćnici čuju izuzetna predavanja dvojice američkih vojnih sveštenika o aktivnostima i iskustvima u radu  posebno u onom delu poslova koje obavljaju kao štabni oficiri. Verska služba u Americi postoji neprekidno od 1775. godine tako da su dragocena iskustva koja oni imaju u vojničkom smislu – rekao je pukovnik Stevica Karapandžin iz Uprave za ljudske resurse Generalštaba VS.