Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
13.09.2013.

Svečana primopredaja sistema ~„MILES“~



Ministar odbrane Nebojša Rodić u bazi Jug kod Bujanovca prisusutvovao je svečanoj primopredaji integrisanog laserskog sistema za obuku putem živih simulacija ~„MILES“~, nabavljenog sredstvima programa „Globalna inicijativa za mirovne operacije“ ~(GPOI)~, posredstvom Ministarstva spoljnih poslova Sjedinjenih Američkih Država.

Oprema je instalirana i biće prevashodno korišćena u Centru za obuku jedinica za multinacionalne operacije, čiji je deo pripadnika prethodnih dana prošao intenzivnu obuku za rukovanje novim sistemom koji će, verodostojnom simulacijom ratnih uslova, obezbediti efektnije uvežbavanje deklarisanih jedinica Vojske Srbije. Sistem, takođe, najpreciznije do sada, omogućava sagledavanje dostignutog nivoa obučenosti jedinica.

Teorijskom i praktičnom prikazu dela sistema za simulaciju pogodaka ~„MILES“~, prisustvovali su: ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu Majkl Kirbi, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, komandant Nacionalne garde Ohaja Debora Ešenhurst, komandant Kopnene Vojske general–potpukovnik Aleksandar Živković kao i visoki predstavnici Vojske Srbije i Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država.

Govoreći o novoj opremi Vojske Srbije, posle praktičnog prikaza, ministar odbrane Nebojša Rodić je istakao da je siguran da će sistem koji je upravo implementiran značajno doprineti podizanju nivoa operativne sposobnosti jedinica Vojske Srbije.

– Ovaj višestruko integrisan sistem, jedan od najmodernijih, doneće velike uštede ali i obezbediti odlične uslove za uvežbavanje naših pripadnika. Ovo danas je završetak projekta koji je počeo 2011. godine, za koji su sredstva obezbedile civilne strukture Sjedinjenih Američkih Država, posredstvom njihovog Ministarstva spoljnih poslova, koje je preko Pentagona, omogućilo da dođemo do sistema ~„MILES“~.

Zahvaljujući se predstavnicima Ministarstva spoljnih poslova SAD, komandantu Nacionalne garde Ohaja Debori Ešenhurst, kao i predstavnicima Evropske komande Oružanih snaga SAD na pomoći da se nova oprema implementira u Vojsci Srbije, ministar Rodić je istakao da sistem oličava i našu strategiju da kao utrenirani pripadnici multinacionalnih snaga učestvujemo u akcijama očuvanja mira gde god je nužno.

Ministar odbrane  je istakao da je implementacija priređena u bazi Jug, gde će Srbija sledeće godine, sa svojim susedima organizovati vežbu ~„Platinum wolf 2014”.~

– Bitno je da istaknem da smo Ugovor o donaciji potpisali 16. avgusta, da je sistem pregledan i ocarinjen 2. septembra a da je u bazu Jug stigao sedam dana kasnije. Danas, posle samo četiri dana sistem je spreman da bude u funkciji, istakao je ministar i nagovestio da će ova brzina biti model rada i ubuduće.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu Majkl Kirbi istakao je da mu je veliko zadovoljstvo što su Sjedinjene Američke Države u prilici da pomognu Srbiji da „napreduje na svom putu“.

– Vaša zemlja je, učešćem u multinacionalnim operacijama, izabrala put doprinosa miru u svetu, a takva je bila i bivša Jugoslavija.

Visoki gost je posebno istakao pomoć koju srpskoj vojsci pruža Nacionalna garda Ohaja predvođena general-majorom Deborom Ešenhurst, u profesionalizaciji i obuci za učešće u misijama očuvanja mira.

Kompletan sistem ~„MILES“ ~vredan 1.160.000 američkih dolara, čine elementi kojima može biti opremljena jedna četa, ili oko 120 komada naoružanja - 84 automatske puške, 8 mitraljeza, po 9 snajpera kalibra 7,9 i 12,7 milimetara i 4 elementa za opremanje vozila.

Šestorica pripadnika Centra za obuku jedinica za mirovne operacije, uz još četvoro kolega iz isto toliko brigada Kopnene vojske, prošlo je petodnevnu obuku američkih instruktora, predstavnika firme~ “Cubic”~, proizvođača sofisticirane opreme.

Sistem~ 'MILES'~ namenjena je da simulira dejstvo i učinak vatre (direktne i indirektne) pomoću laserskih zraka, preko kojih sistem simulira ispaljivanje projektila i prikazuje njihov efekat po cilju. Koristi se prilikom izvođenja vežbi na terenu i, prilikom gađanja, daje realnu sliku i situaciju. Osnovna prednost je ušteda resursa i veća bezbednost učesnika vežbe, jer se ne koristi bojeva municija, a verodostojnost vežbi je velika ('uslovi su približno ratnim').


photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Министар одбране Небојша Родић | FLV
Амбасадор САД Мајкл Кирби | FLV
Приказ | FLV