Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
12.09.2013.

Ministar odbrane primio američku delegaciju



Ministar odbrane Vlade Republike Srbije Nebojša Rodić razgovarao je danas sa komandantom Nacionalne garde Ohajo general-majorom Deborom Ešenhurst i ambasadorom SAD u Beogradu Majklom Kirbijem.

Uz konstataciju da je vojna saradnja izuzetno značajan deo ukupnih bilateralnih odnosa Srbije i SAD, obe strane izrazile su opredeljenje za dalje unapređenje zajedničkih aktivnosti koje uvećavaju operativne i funkcionalne sposobnosti Vojske Srbije.

Iskazana je zahvalnost američkoj strani za pomoć u okviru programa za finansijsku pomoć stranim oružanim snagama i inicijative za mirovne operacije (~FMF - Foreign Military Financing, GPOI - Global Peacekeeping Operations Initiative~). Ponovljena je izuzetna važnost Master plana za razvoj Centra za obuku jedinica za multinacionalne operacije na bazi „Jug“ tokom čije izrade su predstavnici NG Ohajo pružili ekspertsku pomoć.

„Uz podršku američkih partnera želimo da napravimo jedinstven i moderan Centar za obuku jedinica za multinacionalne operacije, koji će omogućiti vrhunsku obuku pripadnika Vojske Srbije i njihovih kolega iz drugih zemalja“, rekao je ministar Rodić.

Na sastanku je istaknuto da je Ministarstvo odbrane zainteresovano za zajedničko angažovanje medicinskih timova Vojske Srbije i oružanih snaga SAD. Izraženo je obostrano zadovoljstvo početkom saradnje u oblasti obuke vojnih sveštenika, kao i dosadašnjom saradnjom kada je reč o školovanju i usavršavanju naših pripadnika u SAD.

Komandant Nacionalne garde Ohajo general-major Ešenhurst istakla je da je partnerstvo sa Srbijom od izuzetne važnosti i izrazila zadovoljstvo realizacijom svih dosadašnjih aktivnosti. Ona je istakla spremnost da se u narednom periodu nastave i unapređuju svi dosadašnji vidovi saradnje i pruža dalja podrška, naročito kada je reč o razvoju baze „Jug“ i obuci deklarisanih jedinica Vojske Srbije.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Састанак | FLV