Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
29.08.2013.

Srpski raketaši briljirali na „Šabli 2013“



Pripadnici 250. raketne brigade za PVD, sistemima „neva“ i „kub“, izveli su uspešno bojno gađanje ciljeva u vazdušnom prostoru na poligonu Šabla u Bugarskoj. Devetodnevna združena taktička vežba Vojske Srbije i bugarske armije, čijem je završetku, osim najviših funkcionera naših istočnih suseda, prisustvovao i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, potvrdila je kvalitet koncepta obuke u jedinicama Protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije.

Po šest raketa uspešno su lansirale posluge na sistemima „neva“ i „kub“, 2. raketnog i 240. samohodnog raketnog diviziona. Redom su, uz bljesak nad morem i zaglušujuću eksploziju, pogođeni projektilima sa srpskom zastavom, padali ciljevi, različiti po svojim karakteristikama: rakete „volhov“ MAB 755, padobranske mete SPM-100 i radio vođene, „RUM“ mete.

Osim načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Ljubiše Dikovića, bojnom gađanju pripadnika 250. raketne brigade i bugarskih raketaša prisustvovali su predsednik Republike Bugarske Rosen Plevnelijev, ministar i načelnik odbrane te zemlje Angel Najdenov i general Simeon Simeonov, a uspešna lansiranja raketa na poligonu pratio je i ambasador Srbije u Bugarskoj Vladimir Ćurgus.

Bojno gađanje brigade, general Diković ocenio je veoma uspešnim.
– Danas smo prisustvovali jednoj odličnoj prezentaciji sposobnosti naših raketnih jedinica za protivvazduhoplovna dejstva i sličnih bugarskih jedinica, koja je kruna osposobljenosti i obučenosti. Naši vojnici i starešine su bili na visini zadatka i sve su ciljeve pogodili, što je u praksi retkost, a to govori da im je obučenost na takvom nivou da mogu uspešno da rešavaju zadatke sa sistemima i sredstvima kojima raspolažu. Ono što smo danas videli je proizvod višemesečnog rada, uvežbavanja, teške obuke i odricanja i naši vojnici i starešine zaslužili su svaki vid priznanja – istakao je načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Ljubiša Diković.

Govoreći o značaju združene vojne vežbe dve armije, predsednik Republike Bugarske i vrhovni komandant te oružane sile Rosen Plevnelijev rekao je da su učesnici pokazali svoje znanje i obučenost na različitim zadacima.

– Fasciniran sam brzinom i preciznošću kojom su jedinice dve vojske dejstvovale i pokazale svoj kvalitet, na čemu bih zahvalio bugarskim i srpskim generalima, kao i svim starešinama i vojnicima, jer samo ako sarađujemo možemo da garantujemo mir i bezbednost u regionu.

Kombinovane srpske posluge na „nevi“ i „kubu“ činili su pretežno pripadnici koji su na vežbi „Šabla 2013“ imali „vatreno krštenje“, ali su im uz rame bile kolege koji su učestvovali ne prethodne dve vežbe na obali Crnog mora, 2010. i 2011. godine.

Rukovodilac i komandant vežbe general – major dr Miodrag Gordić i brigadni general Duško Žarković zadovoljni su profesionalnim radom i zalaganjem pripadnika 250. raketne brigade Vojske Srbije.

– Nema raketaša bez bojnog gađanja i naša namera je bila, i u tome smo uspeli, da svi divizioni izvrše bojno gađanje. Lansirali smo ovoga puta 12 raketa, i sve su pogodile cilj, baš kao i prethodnih 21, i to je fantastičan rezultat, istakao je zamenik komandanta V i PVO general Gordić i podsetio da je ovo bojno gađanje samo završni deo procesa koji traje godinama.

Komandant vežbe „Šabla 2013“ i 250. raketne brigade za PVD, brigadni general Duško Žarković, izražavajući zadovoljstvo postignutim rezultatima, ističe da je najznačajnije to što se tokom ovog, najsloženijeg vida obuke, pripadnici Vojske Srbije obučavaju za realnu situaciju, gađanje ciljeva u vazduhu.

Združena taktička vežba „Šabla 2013“ koja je, uprkos izuzetne složenosti, uspešno realizovana treći put, osim provere obučenosti posada raketnih sistema, još jednom je omogućila pripadnicima dveju vojski razmenu iskustava i doprinela nivou interoperabilnosti. Protivavionske rakete srpskog vazuhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane lansirane su sa PVO sistema bugarske armije, što je konkretan primer principa zajedničkog korišćenja kapaciteta - „~Shared Defence~“.

Bojna gađanja na Šabli su veoma značajna i zbog činjenice da predstavljaju redovnu aktivnost na čijoj su pripremi i organizaciji angažovani svi nivoi sistema odbrane, pa je to i najbolja provera sistema „po dubini“.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Гађање | FLV
Изјава генерала Љубише Диковића | FLV
Изјава амбасадора Србије у Бугарској Владимира Ћургуса | FLV
Изјава генерал–мајора Миодрага Гордића  | FLV