Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
19.08.2013.

Zastavnik Milovanović u humanoj misiji



Ni u penziji nema odmora za zastavnika Zorana Milovanovića, čije humano delo i entuzijazam služe na čast našoj vojsci. Taj pedesetjednogodišnji Užičanin, nekad podoficir za primer u jedinicama vazdušnog osmatranja, javljanja i navođenja, danas je predvodnik niza humanitarnih akcija i promoter čuvene kampanje „Bitka za bebe”, zahvaljujući kojoj su mnoge bolnice stekle modernu opremu, a on – orden. I to kao višegodišnji volonter – u srcu i duši.

Karakterna crta

Humanost je Zoranu karakterna crta – stalna želja da nekome pomaže. Činio je to i dok su ga svakojakim stranama nosile vode vojne profesije – završio je 1981. godine u Rajlovcu Vazduhoplovnotehničku srednju vojnu školu, pa od tada do 2005. službovao u jedinicama VOJIN u Kačarevu, na Jahorini, Zlatiboru i u Komandi Užičkog korpusa, a naročito se ta vrlina ispoljila u njegovim penzionerskim danima (zbog operacija kičme otišao u invalidsku penziju).

Do sada je, na primer, dobrovoljno dao krv 48 puta, s tim što je sam organizovao šest akcija, na kojima je dragocenu tečnost dalo više od 150 ljudi. Prvi je stanovnik Užica koji je, zajedno sa suprugom Anom, u aprilu 2007. godine na VMA zaveštao organe. Sada je promoter kampanje zaveštanja – „Produži život”. U njegovoj organizaciji, za nekoliko meseci organe su zaveštala 103 stanovnika grada na Đetinji.

Još 1990. godine Zoran se istakao u akciji prikupljanja novca da mali Užičanin Filip Maksimović, njegovo kumče, operiše oko u Bostonu. Vredelo je – za Filipa je nebo postalo plavo, sada je on lep i zdrav momak. A zastavnik deluje i u svojoj struci: osnivač je i predsednik opštinske organizacije Udruženja penzionisanih podoficira u Užicu. Animirao je priličan broj kolega da se uključe u Udruženje koje se bori za stečena, a neostvarena prava podoficira, korisnika vojne penzije.

Milovanović je, ipak, najvrednije rezultate postigao poslednje dve godine u akciji „Bitka za bebe” Fonda „B92”. Zahvaljujući njemu Užice se pročulo po vrednim donacijama za nabavku inkubatora za tamošnju bolnicu.

Volonterski rad

– Sa suprugom Anom imam tri sina – Danila, rođenog 1997. godine i blizance Aleksu i Veljka, koje smo dobili u vreme bombardovanja NATO-a. Sva trojica, rođena pre termina, prve dane proveli su u starim inkubatorima Odeljenja neonatologije Opšte bolnice u Užicu. U želji da doprinesem da se to odeljenje modernizuje i nabave novi inkubatori, lično sam se javio Fondu „B92” i potom uključio u zaista lepu akciju „Bitka za bebe”. Najpre kao predsednik Saveta roditelja Prve osnovne škole u Užicu, gde sam osmislio i vodio akciju đaka i nastavnika, da bih kasnije uspeo da „dignem na noge” ceo grad, pa i veći deo Zlatiborskog okruga. I to svakodnevnim volonterskim radom, animirajući privrednike da svoje donacije za nabavku savremenih inkubatora i ostale opreme uplate Fondu. Organizovao sam više od 50 aktivnosti u kojima su, uz privredu, učestvovale škole, kancelarije za mlade, fudbalski klubovi – navodi Zoran.

Do sada je na taj način prikupljeno i za Odeljenje neonatologije u opremi obezbeđeno 135.000 evra (neonatalni ventilator, sedam najsavremenijih inkubatora, još deset aparata). Milovanović upravo završava donaciju za porodilište od 18.000 evra. Tako užičko zdravstvo, kad je o brizi za bebe reč, postaje najopremljenije u Srbiji.

Uz to Zoran je, šireći dobru energiju, za akciju „Bitka za bebe” animirao svoje poznanike iz Kragujevca, Pirota, Despotovca, Ivanjice, Batočine... Od septembra 2011. godine na nivou Srbije prikupljena su sredstva za nabavku 207 novih inkubatora, koji su već isporučeni neonatološkim ustanovama.

A zastavniku su stigla priznanja – na svečanosti u Domu Narodne skupštine od Fonda „B92”, kao najistaknutiji pojedinac u kampanji, dobio je orden akcije „Bitka za bebe”. Predsednik Upravnog odbora Fonda Veran Matić, pri uručivanju prvih pet inkubatora užičkoj bolnici, istakao je da zbog najveće aktivnosti Užice zaslužuje epitet „grada heroja akcije Bitka za bebe”.