Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
06.07.2013.

Donacija Kine našim vojnomedicinskim ustanovama



Prvi potpredsednik Vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić prisustvovao je danas primopredaji 20 sanitetskih terenskih vozila koja je Narodna Republika Kina donirala Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije. Skupu su prisustvovali predstavnici Ambasade Kine u Beogradu, državni sekretar Ministarstva odbrane Zoran Đorđević, pomoćnik ministra odbrane za politiku odbrane Miroslav Jovanović, načelnik Generalštaba general Ljubiša Diković, načelnik Uprave za logistiku general-major dr Danko Jovanović i predstavnici vojnomedicinskih ustanova.

Ugovor o primopredaji potpisali su izaslanik odbrane Narodne Republike Kine stariji pukovnik Li Jun i načelnik Uprave za vojno zdravstvo Ministarstva odbrane brigadni general prof. dr Zoran Popović.

Ministar Vučić zahvalio je Kini, u ime Vlade Srbije, na donaciji vrednoj oko dva miliona dolara, odnosno 15 miliona juana. Reč je o najsavremenijoj opremi s motorima marke FIAT.

– Nadamo se da će odnosi Srbije i Kine, u svim oblastima društvenog života, biti još bolji. Očekujem da u skorije vreme imamo posete na najvišem nivou, jer želimo snažnije ekonomsko prisustvo Kine na prostoru naše države. Takođe, zahvalni smo na njihovoj političkoj podršci, a Srbija će uvek biti veoma pouzdan saveznik – rekao je ministar odbrane i dodao da današnju donaciju čine najmodernije opremljena vozila koja će biti raspoređena u naše vojnozdravstvene ustanove širom Srbije.

Savetnica za politička pitanja i zastupnik ambasadora Narodne Republike Kine u njegovom odsustvu Hua Jafang pohvalila je odnose dve zemlje i istakla da je to samo jedan od rezultata dobre saradnje koja će se i dalje razvijati.

General Popović naglasio je da je danas izuzetan dan za Vojsku Srbije, posebno za njeno zdravstvo.

– Nastavićemo saradnju u oblasti vojnog zdravstva s kolegama iz Kine u želji da u zajedničkom radu unapredimo znanja u oblasti istraživanja, školovanja i lečenja naših pacijenata. Rasporedićemo vozila tako da za primarnu zdravstvenu zaštitu 12 vozila dobiju garnizoni širom Srbije, kao podrška brigadama. Preostala sanitetska terenska vozila dobiće Vojnomedicinska akademija, vojne bolnice u Nišu i Novom Sadu i Centar vojnomedicinskih ustanova Beograd.

Primopredaja vozila obavljena je u krugu Vojnomedicinskog centra na Karaburmi.


photoFOTOGALERIJA