Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
02.07.2013.

Knjiga o hrabrim topličkim ratnicima



Promocija knjige „Toplički vitezovi“ mr Radoja Kostića, održana je danas u Atrijumu Doma Vojske Srbije. O knjizi su govorili naučni saradnik Instituta za strategijska istraživanja Ministarstva odbrane dr Dmitar Tasić, načelnik Odeljenja za vojnu istoriju Instituta za strategijska istraživanja  dr Milan Terzić, muzejski saradnik, istoričar i recezent Petko Marjanović i autor.

Tasić je, kao vojni istoričar, istakao poseban značaj knjige jer predstavlja kombinaciju vojne i lokalne istorije, i čestitao autoru jer su za pisanje takvog dela potrebni vreme i trud.

Stručni sud o značaju publikacije rekao je i dr Milan Terzić koji je autoru poželeo da dokumenta koja poseduje pretoči u nove knjige, i da se time oduži svom kraju, pružajući na uvid saznanja koja je teško sakupiti.

O simbolici objavljivanja knjige u godini obeležavanja 100 godina od početka Drugog balkanskog rata govorio je recezent Petko Marjanović.

Autor je naglasio da je knjiga posvećena zaboravljenim ljudima i njihovoj rodbini, i da dodatni značaj promocije ima mesto dešavanja,  Dom Vojske Srbije, jer su se „Toplički vitezovi posle toliko godina vratili u Ratnički dom.“ Kostić je zahvalio brigadnom generalu Želimiru Glišoviću što je prisustvom iskazao poštovanje Vojske Srbije prema njenoj tradiciji.

U delu „Toplički vitezovi“ delić srpske istorije, od 1912. do 1918. godine, otrgnut je od zaborava i posvećen sećanju na najhrabrije Topličane, nosioce Karađorđeve zvezde s mačevima – najvećeg i najcenjenijeg srpskog ratnog odlikovanja za zasluge u ratu i iskazanu hrabrost na bojnom polju.

Podatke o neponovljivoj generaciji topličkih ratnika, od kojih je trećina izginula braneći slobodu Srbije ili pomrla od posledica ranjavanja, autor je prikupio tokom strpljivih višegodišnjih istraživanja u arhivima i muzejima.



photoFOTOGALERIJA