Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
25.06.2013.

Otvoren „Partner 2013“



Prvi potpredsednik Vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić otvorio je danas 6. međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme „Partner 2013“, u hali 4 Beogradskog sajma i tom prilikom istakao nameru Vlade Republike Srbije i Ministarstva odbrane da naša odbrambena industrija „postane zamajac u razvoju industrijske proizvodnje i celokupne srpske privrede“.

- „Partner“ je mesto susreta značajnih naučnoistraživačkih i privrednih subjekata iz oblasti odbrambenih tehnologija, i prilika da domaći i inostrani proizvođači naoružanja i vojne opreme uspostave novu i unaprede postojeću poslovno-tehničku saradnju. Prilika je, takođe, da se gosti i posetioci sajma na veoma transparentan način upoznaju s ukupnim naučnoistraživačkim proizvodima i remontnim kapacitetima naše zemlje, rekao je ministar Vučić i naglasio da će Vlada Srbije u narednom periodu aktivnim merama pružati podršku u cilju razvoja konkurentnosti odbrambene industrije i obezbeđenja novih tržišta.

On je rekao da je „Partner 2013“ dobra prilika da se profesionalni pripadnici Vojske Srbije upoznaju s novim rezultatima rada proizvodnih institucija i zemlje i inostranstva.

- Ministarstvo odbrane ulaže značajne napore da poveća kompetitivnost srpske odbrambene industrije i zadržavanje postojećih pozicija, ali i pristupa novim tržištima kao što su tržišta Evropske unije i NATO-a. Mi se ponosimo pozicijom koju imamo u Africi, Aziji i na drugim kontinentima. Organizacijom ovog događaja, Republika Srbija upućuje poruku da želi da doprinese unapređenju regionalne bezbednosti i saradnje i da unapređuje vojno-ekonomske odnose sa svim prijateljskim i partnerskim zemljama, naveo je ministar Vučić i dodao da vojna industrija danas zapošljava i angažuje hiljade ljudi u Srbiji, i da je važno da menadžment bude neuporedivo bolji u svim fabrikama i preduzećima odbrambene industrije.

V.d. generalnog direktora „Jugoimport - SPDR“ Jugoslav Petković istakao je da će se ta kompanija, koja je u svetskim okvirima poznata kao trgovac naoružanjem i vojnom opremom, u budućnosti pozicionirati kao veliki proizvođač.

- U skladu sa tim, krajem prošle godine u Velikoj Plani puštena je u rad prva faza fabrike borbenih složenih sistema, a u oktobru ove godine biće puštena i druga. Na taj način biće otvoreno više od 200 radnih mesta i kompletirana proizvodnja složenih borbenih sistema. On je naglasio da je Jugoimport–SDPR u prethodnom periodu ostvario nekoliko važnih ciljeva - vratili smo se na tržišta na kojima smo u prošlosti imali dobre poslovne rezultate, kao što je tržište Libije.

- Stekli smo nove poslovne partnere, pre svega na tržištu UAE, gde je potpisan veoma važan ugovor za našu zemlju. Na tržištima na kojima smo tradicionalno prisutni uspeli smo da unapredimo više nego dobru poslovnu saradnju, i u narednih nekoliko meseci ponovo ćemo otvoriti kancelariju u Iraku, rekao je Petković i dodao da su trudom i zalaganjem stručnjaka Jugoimporta modernizovani i razvijeni novi borbeni sistemi, a jedan od njih je premijerno prikazan na ovoj manifestaciji – oklopno vozilo „lazar 2“.

Ministar odbrane je, odgovarajući na novinarska pitanja, istakao značaj prikazanih sredstava na sajmu – „lazar 2“, bespilotne letelice, radarski i radiogoniometrijski sistemi.

- U odbrambenoj industriji smo u stanju da pratimo svetske trendove, i nadam se da ćemo u narednom periodu napraviti dodatni napredak namenske industrije, jer ove godine planiramo da uložimo 75 miliona evra u nju. Ponosan sam na činjenicu što su danas sa nama i predstavnici ambasada i odbrambenih industrija različitih zemalja. To govori o tome koliko je Srbija danas poštovana u svetu i kakve su šanse pred Srbijom u narednom periodu, naglasio je ministar Vučić.

Na skupu učestvuju 92 naučnoistraživačke, razvojne, remontne i prateće institucije Ministarstva odbrane Republike Srbije, proizvođači naoružanja i opreme iz zemlje i inostranstva, trgovinska i zastupnička preduzeća.

Nastup Ministarstva odbrane organizovan je u svetlu jedinstvenog jubileja – 160 godina postojanja vojne industrije u Srbiji, pa je i koncept organizacije Sajma tome prilagođen.

Značajna regionalna manifestacija osnovana je 2004. godine i održava se jednom u dve godine. Pokrovitelj „Partnera 2013” je Ministarstvo odbrane Republike Srbije, suorganizator „Jugoimport–SDPR”, a izvršni organizator Beogradski sajam.

Sajam će biti otvoren za posetioce 28. juna. Očekuje se da skup prevaziđe dosadašnje i potvrdi rastuće kapacitete i potrebe tržišta sredstava NVO Srbije i zemalja jugoistične Evrope i potrebu njihovog detaljnog i sveobuhvatnog predstavljanja.

photoFOTOGALERIJA