Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
22.06.2013.

"Diplomac 2013"



Na intervidovskom poligonu „Pasuljanske livade“ kraj Ćuprije danas su kadeti i kadetkinje završne godine 134. klase Vojne akademije uspešno izveli taktičku vežbu sa bojevim gađanjem "Diplomac 2013".

Cilj vežbe bio je osposobljavanje za planiranje, organizovanje i izvođenje taktičkih vežbi, kao i onih sa bojevim gađanjem, provera nivoa osposobljenosti kadeta za prve oficirske dužnosti, a jedan od težišnih ciljeva uvek je i uvežbavanje i primena mera bezbednosti i zaštite u toku realizacije vežbe.

Proveri osposobljenosti kadeta i kadetkinja prisustvovali su pomoćnik ministra odbrane za ljudske resurse Jovan Mijaković, načelnik Vojne akademije general–major Mladen Vuruna i drugi gosti, a aktivnu podršku relizaciji “Diplomca 2013“ pružili su Komanda Kopnene vojske, Komanda za obuku i Brigada veze.

Prema rečima pukovnika Dejana Ranđelovića, rukovodioca vežbe, „Diplomac 2013“ je po obimu i sadržaju nešto drugačiji od dosadašnjih. Na prvoj radnoj tački izveden je prikaz roda veze na održavanju veza telekomunikacionog centra, potom su budući komandanti voda i nišandžije, prikazali rad tenkovskog voda na pripremi za marš i borbu, a ta radna tačka obuhvatila je i prikaz postupaka mehanizovanog odeljenja borbenog vozila pešadije, po dobijanju odgovarajuće komande.

Kruna „Diplomca 2013“ bila je realizacija taktičke vežbe bojevog gađanja po temi „Ojačani streljački vod u odbrani“ i „Tenkovski vod ojačan mehanizovanim odeljenjem u napadu iz pokreta“. Scenario je predvideo napad neprijatelja jačine mehanizovanog bataljona, koji je imao nameru da se, napadom iz pokreta, probije u rejon Pasuljanske livade i obezbedi dalji napredak.

Jedna od težišnih tačaka prikaza bilo je neposredno praćenje međusobne komunikacije komandira voda i odeljenja. Tokom aktivnosti, uspešno je demonstrirano sadejstvo pešadisjkih i oklopnih jedinica na neutralisanju neprijatelja.

Čestitajući kadetima i kadetkinjama u svoje i u ime ministra odbrane Aleksandra Vučića uspešno izvedenu aktivnost, pomoćnik ministra za ljudske resurse Jovan Mijaković poželeo im je da znanja i veštine koje su stekli i danas uspešno prikazali nikada ne upotrebe u ratu.

Načelnik Vojne akademije general-major Mladen Vuruna poručio je kadetima da je današnja vežba vrhunac njihovog školovanja u Vojnoj akademiji i praktična provera znanja budućih oficira Vojske Srbije.

– Ozbiljni zadaci vas očekuju već za dva meseca u jedinicama naše Vojske i danas ste poslednji put imali zajedničku vežbu a da su pored vas komandiri, instruktori i nastavnici. Već od sutra moraćete da preuzmete potpunu odgovornost za sve aktivnosti koje ćete izvršavati, rekao je načelnik Vojne akademije i pojasnio da to znači izvršavanje dobijenih zadataka, uz istovremeno čuvanje ljudi i poverene tehnike.

Kadete završne godine svih studijskih programa Vojne akademije, posle današnje vežbe, očekuju ispiti i završetak diplomskog rada, a 14. septembra, ispred Skupštine Republike Srbije, biće svečano promovisani u čin potporučnika Vojske Srbije.

photoFOTOGALERIJA