Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
21.06.2013.

Promocija monografije „Vojna služba bezbednosti u Srbiji“



U Svečanoj sali Doma Vojske danas je predstavljena monografija „Vojna služba bezbednosti u Srbiji“, autora Svetka Kovača i Irene Popović Grigorov. Monografija je izraz želje Vojnobezbednosne agencije da prikaže istorijski put i najveće probleme kojima se služba bavila u najtežim vremenima, ali i volje da otvori vrata široj javnosti i otkrije neke od svojih dobro čuvanih tajni.

Kako je istakao Svetko Kovač, jedan od autora i direktor VBA, knjiga pruža priliku da se sagleda istorijski razvoj vojne službe bezbednosti, delokrug i nadležnosti, mehanizmi kontrole, organizaciju i rukovođenje i druga pitanja od značaja za njen rad.

- U monografiji je navedeno nekoliko interesantnih slučajeva, kao i segmente nekih od njih, ili smo povezivali neke slične teme, kao što su prikazi kako je služba bezbednosti presecala veze između agenata i obaveštajnih službi. To daje jednu veoma interesantnu lepezu kako je sve izgledalo od prvih dana do modernih vremena – naglasio je Kovač, ukazujući da je i ono što ovo delo čini jedinstvenim i činjenica da su skoro sva dokumenta i podaci koji su u njoj objavljeni iz arhiva VBA prvi put  dostupni javnosti.

On je, takođe, izrazio očekivanje da će to delo biti interesantno i stručnoj i široj javnosti, ali i inspiracija za mnoge istraživače koji će moći da analiziraju ulogu i uticaj vojne službe bezbednosti u pojedinim prelomnim istorijskim trenucima.

U želji da se sklopi celovita slika o razvoju vojne službe bezbednosti u Srbiji, koju su uvek pratile tajne i misterije, prema rečima Irene Popović Grigorov, autori su pošli od delića mozaika i fragmenata događaja koji su rasuti u vremenu.

- Ono što ovu knjigu čini drugačijom je to što smo u njoj prvi put javno, na osnovu autentičnih dokumenata, prikazali nekoliko najznačajnijih operacija koje je vodila ta služba, kao i to što smo izdvojili neke karakteristične slučajeve agenturnog delovanja za potrebe stranih obaveštajnih službi, delovanje ilegalnih terorističkih i drugih organizacija u vojsci, sprečavanje ubacivanja špijunsko- diverzantskih grupa u zemlju, kao i terorističke delatnosti albanskih separatista na Kosovu i Metohiji devedesetih godina prošlog veka – istakla je Popović Grigorov dodajući da je za javnost, možda, najzanimljiviji deo koji se odnosi na dosijee koji su nastali kao rezultat rada vojne službe bezbednosti koja se čuvaju u specijalizovanom vojnom arhivu, od kojih su najstarija iz vremena Gestapoa. Važan deo monografije, ukazala je, posvećen je ljudima čiji je rad obeležio tu službu, i u čijim životnim pričama i sudbinama je sadržana prava istorije službe.

Govoreći o istoriografskoj vrednosti knjige, recenzent istoričar dr Bojan Dimitrijević je izrazio posebno zadovoljstvo što je bio u prilici da radi na istorijskoj građi koja je do tada nije prezentovana javnosti.

- Monografija je pravo otkriće u oblasti vojne istoriografije na ovim prostorima, i ona će imati više čitanja, jer će je svako čitati na svoj način. Reč je o izbalansiranoj istoriji vojnobezbednosne službe, koja daje osnovu kako je kontraobaveštajna služba postojala kada služba bezbednosti, defakto, nije postojala – ocenio je Dimitrijević ističući da delo istovremeno razvejava niz pojedinih negativnih stereotipa i  prezentuje tu službu danas, u novom i kompleksnom svetu, u kojem su novi izazovi meta rada VBA.

Prema rečima direktora Medija centra “Odbrana” potpukovnika Slavoljuba Markovića, delo koje beleži dva veka dugu istoriju vojnobezbednosne službe bogato je ilustrovano, i značajan je doprinos u monografskoj ediciji te izdavačke kuće.

Na današnjoj promociji, pojedine odlomke iz monografije  čitali su glumci Lazar Ristovski, Ivan Mihailović i Dragana Dabović.

photoFOTOGALERIJA