Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
13.06.2013.

Potpisan Plan bilateralne vojne saradnje sa Turskom



Načelnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju brigadni general Ljubomir Nikolić potpisao je danas sa izaslanikom odbrane Republike Turske u Beogradu pukovnikom Ridvanom Judželom Jildizom Plan bilateralne vojne saradnje sa Republikom Turskom za 2013. godinu.

Obostrano je izraženo zadovoljstvo nivoom dostignute saradnje u oblasti odbrane i tendencijom daljeg unapređenja. Saradnju karakterišu susreti na visokom nivou i veliki broj aktivnosti. Težište saradnje je u aktivnostima u okviru regionalnih bezbednosnih integracija i inicijativa, školovanju i obuci, učešća u zajedničkim vežbama specijalnih snaga, kao i vojnoekonomskoj saradnji.

Broj planiranih aktivnosti u 2013. godini predstavlja kvalitativan napredak i nastavak saradnje u uspostavljenim oblastima, u uslovima ograničenih budžeta. Glavna aktivnost u 2013. godini je uzvratna poseta načelnika Generalštaba OS Turske generala Nedždeta Ozela Republici Srbiji.

Istaknuta je potreba da se razmotre mogućnosti daljeg intenziviranja saradnje u oblasti vojnog obrazovanja kroz razmenu oficira na različitim nivoima usavršavanja, kao i vojnoekonomske saradnje.