Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
04.06.2013.

Vežba „Štit 03“ na poligonu „Pasuljanske livade“



Četvorodnevna vežba „Štit 03,“ koja podrazumeva kontrolu operativnih sposobnosti deklarisanih jedinica Vojske Srbije za učešće u multinacionalnim operacijama, počela je danas na poligonu "Pasuljanske livade". Reč je o samoevaluaciji nivoa 2 motorizovane čete, voda vojne policije i voda ABHO Kopnene vojske.

 „Štit 03“ traje od 03. do 06. juna, a današnjem danu vežbe prisustvovali su i strani vojni predstavnici akreditovani u Srbiji.

Direktor samoevaluacije, pukovnik Milan Radovanović rekao je da se vežba odvija planiranom dinamikom.

- Prve ocene pokazuju da su naše jedinice na vrlo visokom nivou obučenosti, i nadam se da će posle NATO evaluacije i provere njihove borbene spremnosti dobiti sertifikat i stati rame uz rame sa najobučenijim armijama sveta.

Potpukovnik Zoltan Rajda, načelnik štaba rukovodstva vežbe, rekao je da treba prikazati da su jedinice Vojske Srbije u stanju da učestvuju u multinacionalnim operacijama i da izvršavaju zadatke druge misije vojske i van granica Srbije.

- Vojnici naših deklarisanih jedinica moraju da poznaju procedure i pravila angažovanja u skladu sa standardima Koncepta operativnih sposobnosti. To podrazumeva pripremu jedinica po standardima NATO kako bi mogli da budu interoperabilni sa jedinicama drugih nacija u multinacionalnim operacijama.

Vežba se izvodi na prostoru kasarne „Miodrag Novaković Džudža“ i većim delom na IVP „Pasuljanske livade“ sa tri jedinice koje je Vojska Srbije deklarisala za učešće u multinacionalnim operacijama. To su motorizovana pešadijska četa iz sastava 3. brigade Kopnene vojske – 180 pripadnika, vod Vojne policije sa 46 pripadnika i vod ABHO sa 40 pripadnika. Pored njih, na vežbi će biti angažovano još oko 200 pripadnika Vojske Srbije u cilju nacionalne podrške vežbe. Izvođenje vežbe „Štit 03“ prati i tročlani NATO posmatrački tim.

Cilj vežbe je da se proveri i oceni dostignuti nivo operativnih sposobnosti deklarisanih jedinica za učešće u multinacionalnim operacijama u skladu sa standardima Koncepta operativnih sposobnosti.

U vežbi je korišćeno savremeno naoružanje i oprema jedinica Vojske Srbije kao što su automatska puška kalibra 5,56 milimetara, vozila "HAMER" i savremena sredstva veze. Prikazan je helikopterski desant, način obezbeđenja konvoja, napadi na bazu, saradnja sa Crvenim krstom...

photoFOTOGALERIJA