Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
04.06.2013.

Susret državnog sekretara Nikolića i zamenika pomoćnika sekretara odbrane SAD dr Farkaš



Delegacija Ministarstva odbrane Srbije, koju je predvodio državni sekretar Aleksandar Nikolić, razgovarala je danas sa zamenicom pomoćnika sekretara odbrane Sjedinjenih Američkih Država dr Evelin Farkaš.

„Zadovoljstvo nam je što smo održali delotvorne i konstruktivne sastanke koji predstavljaju rezultat kontinuiranog unapređenja saradnje između Republike Srbije i SAD u oblasti odbrane“, rekao je državni sekretar Nikolić.

Ovo je drugi put od aprila kako se susreću visoki zvaničnici ministarstava odbrane dve zemlje, nakon uspešnih bilateralnih odbrambenih konsultacija koje su održane u Vašingtonu i na kojima su dogovorene ključne oblasti saradnje u naredne dve godine.

Srpska delegacija je prenela zahvalnost za podršku i pomoć u procesu reforme sistema odbrane, koja predstavlja značajan elemenat snažnih i produktivnih bilateralnih odnosa naše dve zemlje.

Zamenica pomoćnika sekretara odbrane SAD-a dr Farkaš ocenila je da je Srbija aktivan, ozbiljan i pouzdan partner SAD-a u oblasti odbrane i iznela uveravanja da će SAD nastaviti da pomaže Srbiji kroz praktične oblike bilateralne vojne saradnje, kao što su zajedničke vojne vežbe i obuka.

Dve strane su takođe razgovarale i o nastavku američke pomoći kad su u pitanju razvoj nacionalnog centra za obuku u Bazi Jug i modernizacija vojske. Obe strane ponovile su rešenost da se osoblje Ministarstva odbrane Srbije i Vojske Srbije i dalje šalje na obuke u Sjedinjene Američke Države.

Američkoj strani je preneta zahvalnost na iskrenoj podršci po pitanju integracije Republike Srbije u Evropsku uniju i implementacije Sporazuma Beograda i Prištine.