Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
10.05.2013.

Ministar Vučić "Najevropljanin 2012"



Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Aleksandar Vučić primio je večeras nagradu "Najevropljanin 2012" za resor politike, koju dodeljuje Prva evropska kuća, na ceremoniji održanoj u Svečanoj sali Skupštine grada Beograda.

Nagrade su dodeljene i Verici Barać za ekonomiju, posthumno, italijanskom ambasadoru Armandu Vikariju, kao stranom državljaninu, profesoru doktoru Nenadu Vunjku za obrazovanje, Đorđu Momiroviću za preduzetništvo i Ani Brnabić za najevropskiji projekat.

Prva evropska kuća je u obrazloženju navela da je Aleksandar Vučić ovu nagradu dobio kao ključni čovek Vlade Srbije, koji je preduzeo jasne, hrabre i konkretne korake na reformi države i njene uprave, posebno na jačanju institucija u pravosuđu, bezbednosti i javnim nabavkama, kao i na preuzimanju odgovornosti da popravi veoma loše stanje u ovim oblastima.

Tom prilikom, zahvaljujući na nagradi, ministar Vučić je poručio da on nije “najevropljanin“, već običan građanin Srbije koji želi nešto da uradi za svoj zemlju i narod.

- Naša zemlja je u teškoj krizi, pred našom zemljom su veliki izazovi, ali ona, uveren sam, ima veliku budućnost, a naš narod ima jasan horizont koji je pred njim i koji mora da dosegne – istakao je ministar Vučić dodajući da kada je rekao da nije „najevropljanin“, mislio je na to da ima onih koji su mnogo dosledniji i istrajniji po tom pitanju.

Ne stidim se svojih grešaka na kojima može dosta da se nauči, poručio je ministar Vučić, istovremeno izražavajući zahvalnost svima koji su podržavali njegov rad i koji su uspeli da prepoznaju borbenost i strast u želji da pomogne svom narodu i svojoj zemlji da krene napred.

- Srbija je na dobrom putu. Srbiju ne mogu da sruše, Srbiju ne mogu da pobede. Živela Srbija! – poručio je ministar Vučić.

Odgovarajući na novinarska pitanja posle dodele, ministar Vučić je istakao da je nagrada koja mu je večeras uručena bitna za državu i za one koji su sprovodili reformu i modernizaciju, kao i za one koji su se uhvatili u koštac sa najvećim problemima koji su mučili ovu zemlju prethodne dve decenije.

Prva evropska kuća nagradu "Najevropljanin" dodeljuje od 2000. godine. Među laureatima u prethodnih 13 godina bili su Zoran Đinđić, Boris Tadić, Božidar Đelić, Dragoljub Mićunović, Miroljub Labus, Nebojša Čović i Vojin Dimitrijević, a dobitnik je 2009. bio i sadašnji premijer Srbije Ivica Dačić.

photoFOTOGALERIJA