Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
06.05.2013.

Ministar odbrane u jedinici lovačke avijacije na aerodromu Batajnica



Prvi potpredsednik vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić posetio je danas pripadnike 204. vazduhoplovne brigade Vojske Srbije angažovane na dežurstvu u jedinici lovačke avijacije i posadi traganja i spasavanja. Na aerodromu Batajnica ministra Vučića je dočekao načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković u pratnji brigadnog generala Predraga Bandića, komandanta 204. vazduhoplovne brigade.

Nakon polusatnog brifinga na kome je upoznat sa redovnim zadacima dežurnih snaga i ekipe za traganje i spasavanje V i PVO, ministar Vučić je prisustvovao prikazu obučenosti i operativne sposobnosti pilota i mehaničara dežurne pare MiG 21, koji su, umesto predviđenih pet minuta, od uzbune do poletanja vazduhoplova utrošili svega tri minute i 40 sekundi. Izražavajući zadovoljstvo zbog visokog stepena obučenosti i pripremljenosti, ministar Vučić je naglasio da će vazduhoplovne snage Vojske Srbije u narednom periodu biti još opremljenije i operativnije.

- Predstojeći razgovori, najpre predsednika Srbije Tomislava Nikolića sa predsednikom Ruske federacije Vladimirom Putinom, a zatim i moji sa ministrom odbrane Ruske federacije Sergejom Šojguom, biće vezani upravo za ono što je u narednom periodu potrebno našem Vazduhoplovstvu i PVO. Razgovaraćemo o nabavci višenamenskog borbenog aviona i o njegovom značaju za obavljanje svih onih zadataka koje mi i u miru treba da obavljamo, kad je reč o zaštiti vazdušnog prostora nad Srbijom. Setimo se 1999. godine, kada smo imali jata aviona nad našom zemljom, kada bi uzletela samo jedna naša „dvadeset devetka“, oni bi se raširili u veoma velikom prostoru da bi je izbegli. Više takvih višenamenskih borbenih aviona najbolje su sredstvo za odvraćanje od pokušaja agresije na našu zemlju što bi nam omogućilo i obavljanje mnogih poslova zaštite vazdušnog prostora u miru. Zato je važno da izvršimo modernizaciju našeg vazduhoplovstva, a, takođe, želimo da naš Vazduhoplovni zavod „Moma Stanojlović“ bude osposobljen za održavanje aviona, čime bismo postali u regionu centar za održavanje tih aviona. I to će biti deo naših razgovora u Rusiji, rekao je ministar Vučić.

Mi znamo, hoćemo i možemo, istakao jeon, ponavljajući da Srbija sigurno neće ugroziti nikoga, ali da bismo očuvali mir, potrebno je da uvek imamo dovljno jaku vojsku koja bi svakog odvratila od napada na našu zemlju.

Odgovarajući na pitanja novinara, ministar Vučić je naglasio da MiG 29 već imaju i neke zemlje, članice NATO, pa nije nikakvo iznenađenje ni tajna što ga želi i Srbija.

- Svakako, to će biti kreditni aranžman čije preciznije odredbe će biti uskoro poznate, rekao je ministar Vučić, precizirajući da Srbija želi da se snabde i dovoljnom količinom rezervnih delova za te avione, što bi omogućilo njihovo redovno održavanje i operativnu upotrebu.

Ističući da će u narednom periodu više fabrika namenske industrije dobiti ozbiljnu finansijsku injekciju, a neke i nove mašine koje će omogućiti tehnološko unapređenje proizvodnje, ministar Vučić je reako da će to doprineti prodaji celokupne municije koju proizvodimo.

- Sva ulaganja u vojsku imaju ekonomski karakter, a ne samo odbrambeni, mada je on najznačajniji. Ne razmišljamo o ratovima, naravno ne prenebregavamo zaštitu naše zemlje, ali insistiramo na ekonomskom značaju ulaganja u vojsku, na tome da se time jača naša celokupna privreda, zaključio je ministar odbrane Aleksandar Vučić.

photoFOTOGALERIJA