Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
30.04.2013.

Obeležen Dan Garde



Pripadnici Garde Vojske Srbije obeležili su danas u beogradskoj kasarni „Dedinje” Dan jedinice. Svečanom postrojavanju i defileu gardista prisustvovali su načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, državni sekretar u Ministarstvu odbrane Aleksandar Nikolić, članovi proširenih kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba Vojske Srbije i mnogobrojni gosti.

Čestitajući praznik pripadnicima Garde, načelnik Generalštaba general Ljubiša Diković je istakao:

– Garda je oličenje vrhunskog profesionalizma, nesebične posvećenosti vojnom pozivu, strojeve izgrađenosti i vojničkih vrlina. Zato se svaki pripadnik Garde može ponositi svojom jedinicom, svojim kolegama i smatrati čašću što je deo Garde.

On je rekao da jedinica Vojske koja ima dugovečnu i bogatu tradiciju, a koja izvršava specifične zadatke i postiže pri tome zapažene rezultate, ne može a da ne bude i od državnog značaja.

– Jedan od prvih utisaka koji se stekne o Vojsci Srbije, Gardi posebno, jeste prilikom zvaničnih poseta stranih državnika i drugih visokih delegacija kada ugledaju stroj Garde, čuju čvrst korak i zvučni rapost gardijskog oficira. U njihovim očima Garda nije oličenje samo Vojske Srbije, nego i države. Posebno nas raduje kada vidimo naše gardiste kako časno i dostojanstveno izvršavaju svoje zadatke u Narodnoj skupštini, a tu vidimo jasnu simboliku Vojske i države.

Pripadnicima jednice praznik je čestitao i komandant Garde brigadni general Milomir Todorović. On je podsetio da su u prethodnoj godini pripadnici Garde veoma uspešno realizovali mnogobrojne postavljene zadatke. Unapredili su proces operativnog planiranja i donošenja odluka, nastavili s primenom novog koncepta obuke usmerenog na dodeljenu misiju, podigli kvalitet brige o ljudima i osposobaljenost profesionalnih vojnika u drugoj godini kako rade sa potpuno profesionalnim sastavom. Takođe, realizovali su sve zadatke davanja vojnih počasti i nastavili sa prikazivanjem znanja i veština u rukovanju oružjem, takozvanog egzercira, po gradovima širom Srbije.

– Cilj nam je da u narednom periodu postignemo najbolji mogući odnos izumeđu raspoloživih resursa i kvaliteta izvršavanja zadataka, koji mora biti na najvišem nivou. Garda je ponos svih naših građana, a mi pripadnici Garde u vremenu koje dolazi, maksimalnim zalaganjem i profesionalnim radom daćemo pun doprinos ugledu Vojske i Republike Srbije – istakao je na kraju komandant te jedinice.

Na svečanosti je priređen defile ešelona jedinica i motorizovanih ešelona Garde. Nakon zvaničnog dela, gosti su obišli spomen-sobu te jedinice.

Obeležavanjem Đurđevdana kao Dana Garde, nastavlja se tradicija duga 183 godine, jer je na taj dan 1830. godine po naređenju kneza Miloša u Požarevcu postrojena prva četa Knjaževe Gvardije, koju je činilo 120 najstasitijih i najuglednijih momaka iz svih nahija srpske Kneževine.

photoFOTOGALERIJA