Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
25.04.2013.

Radionica o izgradnji integriteta i borbi protiv korupcije u oblasti odbrane



U Domu Armije Republike Bugarske u Sofiji, od 23. do 25. aprila 2013. godine, održana je radionica posvećena pitanjima izgradnje integriteta i borbe protiv kurupcije u resoru odbrane.

U radu druge od tri tematske radionice koja se realizuje u okviru NATO Inicijative za izgradnju integriteta u oblasti odbrane, kao i Prilagođenog programa NATO za izgradnju integriteta u oblasti odbrane u Jugoistočnoj Evropi, učestvovalo je  40 predstavnika iz dvanaest država (Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Gruzije, Jermenije, Makedonije, Moldavije, Slovenije, Srbije, Ruske Federacije, Ukrajine i Crne Gore). Organizatori skupa su Međunarodni sekretarijat NATO, Ženevski centar za demokratsku kontrolu oružanih snaga ~(DCAF)~ i Ministarstvo odbrane Republike Bugarske.

„Integritet u nabavkama za potrebe odbrane, korišćenju resursa i javno-privatnim partnerstvima“ bila je tema trodnevnog rada. U okviru pet sesija, obrađivana su pitanja principa i procesa nabavki odbrambenih kapaciteta, odbrambene industrije kao saveznika resora odbrane u borbi protiv korupcije, prisustva rizika korupcije u korišćenju viškova naoružanja, vojne opreme i odbrambene infrastrukture, korišćenja spoljnih resursa ~(outsourcing)~, privatizacije i javno-privatnog partnerstva kao instrumenata za poboljšanje efikasnosti sistema odbrane i privatnih vojnih kompanija kao novog činioca u poslovima iz domena odbrane.

U završnom danu, učesnicima radionice obratili su se ministri odbrane Republike Bugarske i Gruzije, Todor Tagarev i Irakli Alasanija.

Ministri odbrane konstatovali su da je politička volja najvažniji preduslov uspešne borbe protiv korupcije. Takođe su naglasili da se pokretanje NATO Inicijative za izgradnju integriteta u oblasti odbrane i značaj koji toj temi pridaje  Proces saradnje ministara odbrane Jugoistočne Evrope ~(SEDM)~ ne zasnivaju na sumnji  da je resor odbrane najviše zahvaćen korupcijom, već upravo na  uverenju da se u njemu pojmovi časti, odgovornosti i discipline najbolje razumeju. Zajednički rad na nivou čitavog regiona koji bi doveo do toga da se se sistemi odbrane još više istaknu kao promoteri transparentnog rada, zasnovanog na zakonima i etici, stvorio bi preduslove da se uspostavi standard ispod kog ne bi smeli biti uređeni ni ostali resori u vladama država Jugoistočne Evrope.

Ministar Tagarev posebno je naglasio da će se mogućnosti zajedničkog rada na regionalnom nivou jasnije sagledati nakon održavanja treće radionice (u Beogradu, od 18. do 20. juna 2013. godine) kojom će biti zaokružen prvi ciklus analize potreba