Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
22.04.2013.

Prijem povodom Dana Vojske Srbije



Prvi potpredsednik Vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković priredili su večeras prijem povodom 23. aprila - Dana Vojske Srbije u Domu Garde na Topčideru.

Svečanosti su prisustvovali predsednik Republike Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić, predstavnici zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, verskih zajednica, diplomate i inostrani vojni predstavnici, ličnosti iz javnog, kulturnog i umetničkog života, novinari i brojni gosti.

Pozdravljajući okupljene, ministar Vučić je poručio da Srbija nije slaba, ona je samo pametna, mudra, i svakoga dana sve jača, i koliko ove godine biće pojačane snage Vazduhoplovstva i protivazduhoplovne odbrane.

- Srbija će svojim ekonomskim kapacitetima biti jača iz godine u godinu i na svakom planu napredovati. Ali Srbija će svoje pobede odnositi razumom, u miru, i za nekoliko godina bićemo toliko jaki, da niko neće ni pomisliti da ugrožava Srbiju – poručio je ministar Vučić, dodajući da Vojska Srbije jeste i garant mira, i dovoljno jaka i jača nego što mnogi misle, ali su naša pamet i naša mudrost uvek snažnija jer su za nas život i budućnost najveće svetinje.

Ministar je takođe uputio zahvalnost svim pripadnicima Vojske Srbije koje su svoje zadatke izvršavali predano, marljivo, štiteći interese svoje zemlje.

- Vojska je danas, po onome što mislim ne samo ja već i predsednik Republike, a rekao bih i većina građana naše zemlje, najbolja, najstamenija i najčvršća institucija Republike Srbije, institucija kojoj građani naše zemlje najviše veruju – naglasio je ministar izražavajući uverenje da će naša vojska svoj ugled podizati i jačati onoliko koliko bude jačala ekonomija naše zemlje, kao i naše prijateljstvo u svetu, a ponos niko ne može da nam oduzme.

Poželevši dobrodošlicu okupljenima, general Diković je izrazio zadovoljstvo brojem gostiju na večerašnjoj svečanosti, što treba da imponuje svim pripadnicima naše vojske.

- Dan Vojske obeležavamo u svetlu dogovora oko rešavanja teškog pitanja za našu Srbiju, a to je pitanje Kosova i Metohije. Često smo ovih dana pritisnuti od javnosti pitanjem šta pripadnici Vojske Srbije misle o tom sporazumu? Vojska Srbije mora da izvršava zadatke legitimnih organa vlasti naše Republike, i samo u tom domenu mora da ide njena ambicija – istakao je general Diković izražavajući očekivanje, kao i svi građani, u pravcu napretka, opremanja i modernizacije srpske vojske.

Između dva praznika, kako je ocenio načelnik Generalštaba, pripadnici Vojske Srbije kvalitetno su izvršavali sve postavljene zadatke, dodajući da je ocena predsednika Srbije u tom smeru jasna. U Kopnenoj zoni bezbednosti, mirovnim misijama širom sveta, pomoći stanovništvu u elementarnim i drugim nesrećama, Vojska je uvek bila tu da pomogne, zaključio je general Diković.

Vojska Srbije proslavlja svoj praznik - 23. aprila, u spomen na dan kada je 1815. godine podignut Drugi srpski ustanak, koji je bio prekretnica u stvaranju moderne srpske države i vojske.

photoFOTOGALERIJA