Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
05.04.2013.

Obuka pilota borbenih vazduhoplova



U jedinicama 98. vazduhoplovne brigade Vojske Srbije na aerodromu Lađevci kod Kraljeva nastavlja se obuka pilota borbenih vazduhoplova Vojske Srbije.

Prve samostalne letove na jurišniku J-22 "orao" obavili su major Aleksandar Gajić i kapetan Igor Đorđević, dvojica iz grupe od pet pilota koji se obučavaju za ovaj tip aviona. Oni su prvi piloti Vojske Srbije koji su samostalno poleteli na "orlu" posle pauze koja je trajala više od deset godina. Dvojica njihovih kolega, kapetani  Aleksandar Unčanin i Siniša Anakiev juče su imali prvi let, sa svojim nastavnicima, na dvosedoj varijanti "orla NJ-22" koji je označio početak letačkog dela njihove preobuke na jurišnike.

Samostalnom letu na "orlu" prethodila je teorijska nastava i letačka obuka u trajanju od devet časova, kao i kontrolni let na kome nastavnici letenja daju ocenu da li je kandidat spreman da prvi put poleti sam u jednosedu. Zatim sledi nastavak obuke u navigacijskom i noćnom letenju po čijem završetku su novi piloti  spremi da pređu na obuku za borbena destva na jedinom namenskom jurišniku u sastavu ViPVO Vojske Srbije.

Preobuka je poverena jedinoj jedinici ViPVO koja koristi ovaj tip aviona, 241. lovačko-bombarderske eskadrili "Tigrovi" iz 98. vazduhoplovne brigade.

"Zadatak 98. vazduhoplovne brigade bio je da u ovim uslovima veoma ograničenih resursa odredimo prioritete, da odredimo pet najboljih pilota od onih koje imamo na raspolaganju, a njihovo je da opravdaju to naše poverenje i dođu do ovog trenutka koji će im sigurno ostati ceo život u sećanju", rekao je pukovnik Aleksandar Bjelić, komandant 98. brigade čestitajući mlađim kolegama posle prvog samostalnog leta.

Istovremeno sa prvim letovima pilota na „orlu“, nastavljena je obuka nove generacije pilota helikoptera, koji su jesenas počeli borbenu obuku na helikopteru „gama“ (naoružana varijanta „gazele“), raketiranjem ciljeva na zemlji protivoklopnim vođenim raketama 9M114M „maljutka“. Pripadnici 714. protivoklopne helikopterske eskadrile „Senke“ juče su dejstvovali po metama na intervidovskom poligonu „Pasuljanske livade“, u paru dva helikoptera i samostalno.