Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
27.03.2013.

Državni sekretar Nikolić primio zamenika ministra odbrane Libije



Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Aleksandar Nikolić, u svojstvu šefa srpske delegacije, sastao se danas sa zamenikom ministra odbrane Libije, Kalidom Mohamedom Alšarefom. ~(Khalid Mohamed Alsharef). ~

Alšaref predvodi delegaciju Ministarstva odbrane Libije, koja je u zvaničnoj poseti Republici Srbiji, u cilju obnavljanja i unapređenja saradnje u oblasti odbrane između Libije i Republike Srbije.Ovo je prva zvanična poseta novoimenovanog zamenika ministra odbrane Libije inostranstvu, što ukazuje na značaj koji libijska strana pridaje ponovnom uspostavljanju i unapređenju saradnje između dve zemlje.

Državni sekretar Nikolić je u razgovoru sa zamenikom ministra odbrane Libije naglasio da Ministarstvo odbrane Republike Srbije saradnju u narednom periodu vidi kroz saradnju dva ministarstva odbrane i dve vojske, u okviru koje bi se realizovali svi oblici usavršavanja (školovanje, kursiranje, obuka) i vojnoekonomsku saradnju, za koju očekujemo da se značajno unapredi, u dva pravca: kroz zajednički rad na vojnim infrastrukturnim projektima i projektima na obnovi kapaciteta libijskih OS.

Nikolić je istakao da saradnja dva ministarstva i dve vojske kroz vojnoobrazovnu i vojnomedicinsku saradnju ne treba da zaostaje za vojnoekonomskom. U tom smislu, libijskoj strani su ponuđeni kapaciteti Vojne i Vojnomedicinske akademije, Vojnotehničkog instituta i Medicinskog fakulteta VMA, kao i potpisivanje Sporazuma o saradnji u oblasti odbrane, kojim bi se stvorio pravni osnov za realizaciju svih oblika saradnje u oblasti odbrane.

Ministarstvo odbrane će u narednom periodu nastojati, da kroz započetu saradnju u oblasti odbrane, afirmiše i druge privredne subjekte, čije bi angažovanje na obnovi Libije bilo od obostrane koristi.

Na kraju sastanka obostrano je zaključeno da tradicionalno prijateljski odnosi dve zemlje i dva naroda predstavljaju kvalitetnu osnovu za obnavljanje i unapređenje saradnje ne samo u oblasti odbrane, već i u drugim u oblastima od zajedničkog interesa.