Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
25.03.2013.

Završen 3. međunarodni odbrambeni dijalog u Džakarti



Na marginama Međunarodnog odbrambenog dijaloga „~Jakarta International Defence Dialogue 2013~“, delegacija Ministarstva odbrane Republike Srbije, predvođena pomoćnikom ministra za politiku odbrane Miroslavom Jovanovićem, realizovala je više bilateralnih susreta.

Pomoćnik ministra Jovanović sastao se sa zamenikom načelnika generalštaba NOA Kine generalom Ći Jianguom i iskazao zahvalnost za razumevanje i iskrenu podršku kineske strane u pogledu naših spoljnopolitičkih prioriteta, naglasivši da Srbija sa Kinom ima odličnu saradnju u oblasti odbrane, zasnovanu na partnerstvu i međusobnom uvažavanju. Istakao da u cilju daljeg rasta obostrano korisnih odnosa u narednom periodu očekujemo realizaciju posete ministra odbrane Aleksandra Vučića NR Kini. Zamenik NGŠ general Ći Jiangu potvrdio je podršku Srbiji u borbi za očuvanje svojih nacionalnih interesa i naglasio da Vlada, Ministarstvo odbrane i čitav narod NR Kine u Srbiji i njenom narodu vide velike prijatelje. Saglasio se sa planiranim posetama visokih zvaničnika dve zemlje, istakavši da se mnogo može postići u oblasti razmene i obuke kadra, i naglasio svoje zadovoljstvo našim kapacitetima vojnog zdravstva i iskustvima u oblasti PVO.

Tokom razgovora sa zamenikom NGŠ OS Ruske Federacije, general-pukovnkom Olegom Salukovim, naglašena je želja naše strane da se u narednom periodu realizuje planirana poseta ministra odbrane Ruske Federacije, generala armije Sergeja Šojgua Srbiji, čime bi se utvrdili strateški pravci buduće saradnje u oblasti odbrane. On je istakao da je sveukupna saradnja dve prijateljske zemlje odlična i bez otvorenih pitanja, izrazivši nadu da će biti intenzivirana i u oblasti odbrane. Zamenik načelnika GŠ Salukov ukazao je na zajedničku bogatu istoriju koja treba da posluži kao putokaz još boljim odnosima u budućnosti. Uputio je poziv institucijama Ministarstva odbrane Srbije za što skoriju posetu Ruskoj Federaciji radi operacionalizacije definisanih planova vojne saradnje. Na kraju, razmenjeni su stavovi i mišljenja o svim aspektima buduće saradnje u oblasti odbrane.

Prilikom susreta sa generalnim sekretarom za politiku odbrane u Ministarstvu odbrane Kraljevine Španije Alehandrom Enrikeom Alvarogonzalesom San Martinom, u čijoj pratnji je bio ambasador Kraljevine Španije u Džakarti Rafael de Karo, Jovanović je zahvalio na principijelnom stavu Španije u vezi očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije i naglasio posvećenost Vlade Srbije dijalogu i mirnom rešenju radi ispunjenja ranije postignutih dogovora, kao i da bi se u pregovorima sa Prištinom uz pomoć EU pronašlo održivo rešenje i obezbedio mir i stabilnost. On je istakao vojnu neutralnost Srbije i obavestio generalnog sekretara San Martina o planiranom angažovanju naše strane u multinacionalnim operacijama UN i EU. Generalni sekretar San Martin potvrdio je obostrane stavove u vezi sa KiM i informisao o aspektima učešća španske strane u MnOp, i njihovim planovima za naredni period.

Tokom narednog sastanka pomoćnik ministra Jovanović razgovarao je sa kontra-admiralom En Kuler, komandantom flote Francuskih pacifičkih snaga. Naglasio da je srpsko-francuska saradnja u oblasti odbrane odlična i bez otvorenih pitanja. Upoznao je kontra-admirala Kuler o do sada realizovanim i aktuelnim pripremama za zajedničko učešće u misiji ATALANTA. Kontra-admiral Kuler se interesovala o perspektivama našeg daljeg angažovanja u operacijama EU za upravljanje krizama, sa posebnim akcentom na misiji ATALANTA, naglasivši će o svim detaljima razgovora obavestiti NGŠ OS Francuske.

Za vreme razgovora sa general-potpukovnikom Jirgenom Bornemanom, generalnim direktorom međunarodnog štaba NATO u Briselu, pomoćnik ministra Jovanović iskazao je zahvalnost za profesionalno izvršenje zadataka KFOR-a na prostoru KiM, i podržao njihova nastojanja da se očuva mir i stabilnost, ukazavši da treba još puno uraditi kako bi se omogućila sloboda kretanja i elementarna bezbednost celokupnog stanovništva. On je upoznao sagovornika sa narednim planiranim aktivnostima u Progamu Partnerstvo za mir i ukazao na specifičnosti u vezi sa Akcionim planom individualnog partnerstva (~IPAP~) i Procesom planiranja i pregleda (~PARP~). General Borneman je preneo želju NATO za razvoj saradnje sa Srbijom i zahvalio na podršci koju pružamo snagama KFOR. Naglasio je da zemlje kontributori planiraju da redukuju svoje učešće u KFOR-u, dok u isto vreme trenutna situacija na terenu to ne omogućava, tako da su izuzetno zainteresovani da se postigne obostrano prihvatljivo rešenje u pregovorima Beograda i Prištine.

Tokom boravka u Džakarti, delegacija Ministarstva odbrane Republike Srbije posetila je i Izložbu azijsko-pacifičke bezbednosti i odbrane (~Asia-Pacific Security and Defence Expo - APSDEX~), koja je bila zatvorenog tipa i održana kao integralni deo Međunarodnog odbrambenog dijaloga. Na izložbi su prikazane poslednje tehnološke inovacije, inicijative i programi u oblasti bezbednosti i odbrane, a učestvovale su kompanije azijsko-pacifičkog regiona, sa proizvodnim programom orijentisanim na asortiman zaštitne opreme, streljačkog naoružanja, sistema osmatranja i upravljanja.