Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
24.03.2013.

Obeležen Dan sećanja na stradale u NATO bombardovanju



Povodom obeležavanja 24. marta - Dana sećanja na stradale u NATO bombardovanju Savezne Republike Jugoslavije 1999. godine, prvi potpredsednik vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić, u pratnji komandanta ViPVO general-majora Ranka Živaka i zamenika komandanta general majora Miodraga Gordića položio je danas venac kraj Spomen-obeležja stradalim pripadnicima Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane ispred Komande ViPVO u Zemunu.

Ministar Vučić je istakao da se na današnji dan sećamo onih koji su bili najhrabriji u odbrani od NATO agresije i onih koji su, ne mareći za svoje živote, brinuli i štitili Srbiju.

- Ovo je vreme, ne samo da se sećamo teških trenutaka kroz koje je ova zemlja prolazila, već da slavimo svoje junake. Ono što su oni uradili za Srbiju niko i nikada niti sme niti može da zaboravi. Njihova žrtva nije bila uzaludna i oni su pokazali šta Srbija svima nama mora da znači i kako svi prema Srbiji moramo da se ponašamo i ophodimo u budućnosti – poručio je ministar Vučić, izražavajući uverenje da njihov primer mora svima nama jasno da pokaže šta su sve ljudi spremni da urade za svoju zemlju, ne plašeći se višestruko nadmoćnijeg agresora. Pred Vladom Srbije, kako je istakao, ali i pred nama je da našoj deci obezbedimo budućnost bez rata.

Vence na spomen obeležje stradalim vazduhoplovcima položili su i predstavnici ViPVO, članovi porodica, udruženja vazduhoplovaca, kao i boračkih udruženja. Ministar Vučić je u Komandi Vazduhoplovstva obišao i izložbu „Sećanje na vazduhoplovne žrtve“, koja je posvećena stogodišnjici od pogibije prvog srpskog pilota Mihajla Petrovića.

Povodom obeležavanja Dana sećanja delegacija Vojske Srbije položila je danas venac na spomen obeležje „Herojima 37. motorizovane brigade“u kasarni „Stefan Nemanja“ u Raški. Delegaciju je predvodio načelnik Generalštaba general Ljubiša Diković, a u njenom sastavu bili su komandant 2. brigade Kopnene vojske brigadni general Marinko Pavlović i komandant 21. pešadijskog bataljona potpukovnik Miroslav Stefanović. Vence su položili i članovi porodica poginulih, kao i delegacije lokalnih vlasti, MUP-a, udruženja i organizacija.

- Bilo je to teško vreme – vreme stradanja i bola. Agresor je koristio kasetne bombe i municiju sa osiromašenim uranijumom, a ciljevi dejstva bili su i delovi gradova, energetski i telekomunikacioni sistemi, objekti infrastrukture, pa čak i bolnice i škole. U tom ratu stradalo je više civila nego vojnika, što je nazivano kolateralnom štetom – istakao je načelnik Generalštaba u obraćanju okupljenima na komemoraciji u Raški i podsetio da je Vojska tada hrabro i požrtvovano branila svoj narod.

- Tokom 78 dana neprekidnih vazdušnih napada na našu zemlju, uz istovremeno gušenje pobune na Kosovu i Metohiji, Vojska je pružila otpor kakav napadač nije mogao ni da zamisli. Među najboljim jedinicama naše vojske bila je 37. motorizovana brigada iz Raške. Činili su je vojnici i starešine sa teritorije opština Raška, Kraljevo i Vrnjačka Banja – rekao je general Diković i dodao da je na svima nama da sačuvamo spomen na žrtve, saborce, prijatelje i najmilije.

- Ni mi, kao ni pokoljenja koja dolaze, ne smemo da zaboravimo našu istoriju i ljude koji su branili otadžbinu, a posebno one koji su u slobodu otadžbine ugradili svoje živote. Neka im je večna slava i hvala – poručio je na komemorativnom skupu u Raški general Ljubiša Diković.

Delegacija koju je predvodio komandant Garde Vojske Srbije brigadni general Milomir Todorović položila je danas venac na spomenik stradalim vojnicima Gardijske brigade ispred Kliničko-bolničkog centra „Dr Dragiša Mišović“ na Dedinju.

U kasarni „Banjica“ položeni su venci na spomen-obeležja nastradalim pripadnicima 250. raketne brigade za PVD i 126. brigade VOJIN. Delegaciju je predvodio komandant 250. raketne brigade brigadni general Duško Žarković, a pomen poginulim pripadnicima služio je vladika Porfirije (Perić).

Dan sećanja na nastradale u NATO bombardovanju obeležen je u komandama, jedinicama i ustanovama Vojske Srbije nizom komemorativnih skupova i polaganjem venaca na spomenike stradalim pripadnicima Vojske.

Povodom Dana sećanja danas su položeni venci na spomen obeležja širom Srbije, kojima je obeleženo stradanje u vazdušnoj intervenciji NATO protiv Savezne Republike Jugoslavije, koja je trajala 78 dana. Bombardovanje je završeno 10. juna potpisivanjem Kumanovskog sporazuma i usvajanjem rezolucije 1244 u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

photoFOTOGALERIJA