Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
23.03.2013.

Vojnici martovske generacije položili zakletvu



Vojnici na dobrovoljnom služenju vojnog roka martovske generacije danas su položili svečanu zakletvu u centrima za obuku u Leskovcu, Somboru i Valjevu. 

Čestitajući vojnicima davanje zakletve na svečanosti u leskovačkoj kasarni „ Vojvoda Petar Bojović“, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković istakao je da su još jednom  potvrđeni čvrstina veze naše vojske i naroda, osvedočena toliko puta u istoriji, i snažno opredeljenje Ministarstva odbrane i Vojske Srbije da sačuvamo vojničke tradicije našeg naroda.

- Zauvek zapamtite ovu zakletvu, čuvajte je u svom srcu i ponosite se time što ste stali u red odvažnih , u vojnički stroj koji garantuje slobodu i čast Srbije i bezbednost svih njenih građana. Pored vojničkih veština, u vojsci ćete steći trajna prijateljstva i životna iskustva, koja će vam biti od koristi tokom čitavog života. Na osnovu dosadašnjih iskustava, sigurno će mnogi od vas koji ste se opredelili za dobrovoljno služenje vojnog roka, odvažiti da konkurišu za profesionalne vojnike naše Vojske. Činjenica je da se danas u Srbiji mladi ljudi, i mladići i devojke, rado i u sve većem broju opredeljuju za vojni poziv. Za takve među vama, služenje vojnog roka i savladavanje svih sadržaja obuke, biće prvi korak za ostvarivanje cilja – rekao je general Diković.

U obraćanju građanima Leskovca i okolnih gradova, roditeljima, rodbini i prijateljima vojnika, general Diković je naglasio da je osnovni zadatak Vojske Srbije odbrana zemlje i to je neprikosnoveni prioritet svakodnevnog angažovanja.

- Zbog toga postojimo, to je naša osnovna društvena uloga i mi smo spremni da joj odgovorimo. Na osnovu odluke najviših državnih organa, zajedno sa drugim armijama sveta, učestvujemo u izgradnji i očuvanju mira u svetu, jačajući ugled Srbije i njen međunarodni kredibilitet – istakao je general Diković u Leskovcu.

Na svečanosti u Centru za obuku u Somboru čestitke vojnicima uputio je general major Đokica Petrović, komandant Komande za obuku, a na svečanosti u Valjevu uspešne vojničke dane dobrovoljcima je poželeo general major Goran Radovanović, zamenik komandanta Združene operativne komande Generalštaba.

Svečanostima su prisustvovali i Jovan Mijaković, pomoćnik ministra odbrane za ljudske resurse, general major Branko Andrić, načelnik Uprave za organizaciju Ministarstva odbrane, brigadni general Dragosav Lacković, načelnik Uprave za kadrove Ministarstva odbrane i brigadni general Jelesije Radivojević, načelnik štaba Komande za obuku.

U martovskoj generaciji na dobrovoljnom služenju vojnog roka u centrima za obuku su 502 vojnika i 41 na Kursu slušalaca za rezervne oficire. Od toga su 54 devojke u centrima za obuku i četiri na Kursu slušalaca za rezervne oficire. Za dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem prijavilo se 3.042 kandidata ili 563 posto od Plana uputa.


photoFOTOGALERIJA