Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
16.03.2013.

Ispraćaj srpskih mirovnjaka na Kipar i u Liban



 Pripadnici Vojske Srbije koji će učestvovati u multinacionalnim operacijama na Kipru i u Libanu danas su svečano ispraćeni na  bazi „ Jug“.  Ispraćaju su prisustvovali načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Aleksandar Živković, načelnik Uprave za strategijsko planiranje MO general-major Mitar Kovač, predstavnici lokalnih samouprava Vranja, Bujanovca i Preševa, MUP-a i verskih zajednica i članovi porodica, rodbina i prijatelji učesnika u mirovnim operacijama.

General Diković je uručio zastave Republike Srbije komandirima vodova majoru Ljubomiru Puniću i kapetanu Milošu Todoroviću, pozdravio se sa svim pripadnicima vojske koji odlaze u mirovnu misiju i poželeo im sreću  u izvršavanju tog važnog zadatka.

 Načelnik Generalštaba VS je istakao da je tradicija Republike Srbije bitan oslonac u pozicioniranju naše zemlje u međunarodnim odnosima i podsetio na dela naših predaka u oslobodilačkim ratovima i divne primere ponašanja naše vojske u mirovnim operacijama na Sinaju, Burundiju i drugim zemljama.

„Mi sa ponosom nastavljamo tu tradiciju i evo već treću rotaciju naših vojnika upućujemo u multinacionalne operacije – rekao je general Diković budućim mirovnjacima - da zajedno sa vojskama drugih zemalja sveta učestvuju u operaciji mira. Razvijajte odnose kako je to u tradiciji naših naroda sa pripadnicima drugih vojski, i to će biti veliki doprinos za ugled Srbije u svetu, danas kada tražimo svoje mesto tamo gde smo procenili da je za nas najbolje. Naše opredeljenje jeste Evropska unija i zato smo počeli da upućujemo ljude i u misije Evropske unije. Na taj način Vojska će, kao bitna institucija sistema, doprineti ugledu Srbije u svetu“.


„Neće vam bit lako, neće biti jednostavno, biće teško i zahtevno – naglasio je general Diković - Vaša spremnost, nivo znanja, veština i navika koje posedujete jeste garant uspešnosti izvršenja zadatka i sa ovog mesta izražavam ubeđenje da ćete biti najmanje dobri onoliko koliko su bili vaši prethodnici i na Kipru i u Libanu. Ključno neka bude red, disciplina, izvršavanje zadatka i da čuvate sebe, jer čuvajući sebe čuvate druge. Želim vam uspeh u misiji, srećan put, pronosite slavu naše vojske i naše Srbije i ispišite jedan divan deo vaše životne priče“.

Vojska Srbije u ovom trenutku ima 111 pripadnika u šest multinacionalnih operacija pod mandatom UN i u dve mirovne operacije pod mandatom EU.  Danas je u Republiku Kipar, preko Mađarske, krenulo 43 starešina i vojnika. U Republiku Liban će, preko Španije, krenuti 36 pripadnika Vojske Srbije. Oni će u Španiji provesti dva meseca na obuci,  a već krajem godine, broj pripadnika Vojske Srbije u Libanu će narasti na 160 ljudi, budući da će, u novembru , biti upućena četa u zonu multinacionalne operacije u Libanu.

Do kraja godine, po rečima načelnika Centra za mirovne operacije Združene operativne komande GŠ VS pukovnika Milivoja Pajovića, planira se upućivanje 475 vojnika Vojske Srbije u razne multinacionalne operacije. „ Mi smo odlučili da na svečani način odamo priznanje pripadnicima srpskog kontingenta koji su svojom spremnošću dokazali da mogu, ravnopravno sa pripadnicima drugih armija sveta, da pronose slavu Republike Srbije u inostranstvu i tako ugled Republike Srbije podižu u međunarodnom okruženju“ rekao je pukovnik Pajović.


photoFOTOGALERIJA