Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
14.03.2013.

Intenziviranje saradnje u oblasti odbrane



Načelnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju brigadni general Ljubomir Nikolić primio je tročlanu delegaciju Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske, koju je predvodio izaslanik odbrane pukovnik Vilijam Ingliš.

Brigadni general Nikolić je ocenio da je trenutno stanje odnosa Velike Britanije i Srbije u oblasti odbrane najbolji deo ukupnih bilateralnih odnosa dve zemlje i izrazio zadovoljstvo ostvarenim nivoom saradnje u oblasti odbrane iako postoji značajan prostor za njeno kvantitativno i kvalitativno unapređenje. Bilateralna saradnja u oblasti odbrane težišno se odvija kroz četiri glavna projekta: reforma sektora bezbednosti, odnosi s javnošću, učenje engleskog jezika i saradnju kroz NATO Poverilački fond.

Pukovnik Vilijam Ingliš izrazio je zadovoljstvo što je napravljan pomak u realizaciji aktivnosti od zajedničkog interesa. Intenzitet saradnje uvećan je više od četiri puta u proteklih 18 meseci. Za projekat PELT (učenje engleskog jezika), britanska strana izdvojila je značajna sredstva tokom 2012. godine i postoji obostrani interes za nastavak saradnje u toj oblasti.

Na sastanku je usaglašen Plan bilateralne vojne saradnje za 2013. godinu, koji u potpunosti prati težišne oblasti saradnje i zaključke ministarske posete Londonu.