Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
17.02.2013.



Prvi potpredsednik vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković prisustvovali su danas u Abu Dabiju otvaranju najvećeg sajma naoružanja i opreme na Bliskom istoku -~ IDEX~. Sajam se održava pod patronatom predsednika šeika kalife bin Zajeda al Nahjana. Sajmu prisustvuje više od 60.000 vojnih predstavnika i 77 ministara odbrane iz celog sveta, a svoje proizvode izlaže 1.112 kompanija iz 59 zemalja, među kojima je i „Jugoimport“ SDPR iz Srbije, čiji štand je, po prvi put od kada „Jugoimport“ izlaže na ovom sajmu, posetio šeik Muhamed bin Zajed al Nahjan.

„Srbija će proizvoditi visoko sofisticirane rakete za Ujedinjene Arapske Emirate“, rekao je danas u Abu Dabiju potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić nakon posete sajmu naoružanja i opreme.

Vučić je istakao da je na jučerašnjem sastanku sa šeikom Muhamedom bin Zajedom al Nahjanom postignuta saglasnost o svim sporazumima dve zemlje, a posebno u vezi sa ulaganjem u namensku industriju. Dogovoreno je da emiratska državna kompanija ~"Earth"~ i srpski "Jugoimport" SDPR potpišu ugovor o zajedničkom razvoju raketnog sistema ALAS.

„Ono što je najvažnije je to da će biti potpisan veliki ugovor. To će biti najsofisticiranije i najmodernije oružje koje smo ikada napravili", naglasio je Vučić.

Potpredsednik srpske vlade je naglasio da je reč o ugovoru od preko 200 miliona evra, a da u prvoj fazi u kratkom roku očekuje ulaganja od oko 24 miliona evra.

„Prve investicije u proizvodnju visokosofisticiranih raketa očekuju se za nekoliko nedelja“, rekao je Vučić.

Danas će u Abu Dabiju biti potpisani Sporazum o uzajamnom podsticanju i zaštiti investicija, Zajednička izjava o uspostavljanju strateškog partnerstva, kao i Sporazum o saradnji u oblasti odbrane.

Osnova za sve ove ugovore biće Sporazum o međudržavnoj saradnji između Republike Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata koji će, takođe, biti potpisan danas u Abu Dabiju.


photoFOTOGALERIJA