Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
13.02.2013.



U Svečanoj sali Doma Vojske Srbije večeras je, povodom 15. februara - Dana državnosti Republike Srbije, održan koncert Prvog beogradskog pevačkog društva. Na repertoaru su bile kompozicije Josifa Marinkovića, Davorina Jenka, Miodraga Govedarice, Stevana Stojanovića Mokranjca, Vojislava Ilića, Kornelija Stankovića i drugih autora. Hor je kroz nastup vodila Svetlana Vilić, dirigent i umetnički rukovodilac.

Na početku programa gostima su se obratili direktor Medija centra „Odbrana“ potpukovnik Slavoljub Marković i predsednik hora i starešina Saborne crkve u Beogradu protojerej-stavrofor Petar Lukić.

„Večeras imamo čast da u susret Danu državnosti ugostimo Prvo beogradsko pevačko društvo, naš najstariji i najcenjeniji hor, koji ove godine obeležava 160 godina postojanja i rada“, rekao je potpukovnik Marković, poželevši im još puno godina veličanstvenih nastupa.

- Večeras imamo mnogo razloga za radost. Ja se u srcu radujem što jubilej Prvog beogradskog pevačkog društva proslavljamo pod svodovima ovog predivnog zdanja. Radujem se i zato što imam priliku da ljudima iz Doma Vojske zahvalim za neprocenjivo i neuzvrativo gostoprimstvo koje nam ukazuju svake godine na Svetog Vasilija Velikog, dan slave hora. Radujem se i što smo upriličili koncert za ovaj veliki praznik naše otadžbine, rekao je protojerej-stavrofor Lukić.

U programu je učestvovao i glumac Ljubivoje Tadić, koji je, u pauzama između muzičkih tačaka, kazivao odlomke iz predstave „Tesla ili prilagođavanje anđela“ Stevana Pešića.