Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
08.02.2013.



U rezidenciji Francuske ambasade danas je održan svečani prijem povodom upućivanja potpukovnika Luke Jovanovića u Ratnu školu u Parizu. Svečanosti su, pored ostalih gostiju, prisustvovali ambasador Francuske u Beogradu Fransoa Gzavije Denio i državni sekretar Ministarstva odbrane Aleksandar Nikolić.

Državni sekretar Nikolić poželeo je potpukovniku Jovanoviću uspeh u prestižnoj školi i izrazio nadu da će Srbija, već sledeće godine, imati više kandidata koji će otići u Francusku.

- Ovo je svakako dobar znak dugotrajnog i kvalitetnog prijateljstva naše dve zemlje i, ako je moguće, poboljšanje već dobrih bilateralnih odnosa koje smo imali do sada. Trudićemo se da vam svake godine šaljemo sve bolje kandidate koji će se vratiti kvalitetniji, ugraditi svoje znanje u naš sistem odbrane i pomoći kolegama da budu deo toga, istakao je Nikolić.

Izaslanik odbrane ambasade Francuske u Beogradu, ujedno i šef Misije odbrane, pukovnik Fabris Dida rekao je da je potpukovnik Jovanović jedanaesti polaznik francuske Ratne škole (Ecole de Guerre) u kojoj obuka traje 18 meseci.

- To je škola koja svake godine okuplja 300 polaznika, od čega trećina dolazi iz 75 savezničkih i prijateljskih zemalja. Možete biti ponosni na polaznike koji odlaze na obuku jer se svi vraćaju s visokim ocenama. Nadam se da će znanje koje stiiču u Francuskoj omogućiti jačanje naših bilateralnih odnosa i bolju saradnju, rekao je pukovnik Dida.

Obuka nivoa Generalštabnog usavršavanja usmerena je na obrazovanje budućeg komandnog kadra, s posebnim naglaskom na analize i predviđanja evropskih i svetskih prilika, strategije i veštine ratovanja, međuresorske aktivnosti, bezbednost, menadžment i ekonomska pitanja u oblasti odbrane.

Potpukovniku Jovanoviću odlazak u Pariz predstavlja dobru priliku da razmenom iskustava poboljšamo kvalitet našeg kadra.

- Sistemu odbrane znači da u svom sastavu ima oficire i profesionalne vojnike koji se školuju u drugim državama i mogu primeniti stečena iskustva u naš sistem. Za mene je to stvar prestiža, jer nije zanemarljiva stvar školovati se u ustanovi kakva je Ratna škola u Parizu. Očekujem da ću prvenstveno steći znanja u struci, zatim razmeniti iskustva i steći nova prijateljstva.

Predstavnik Vojske Srbije, koji je završio intenzivni kurs francuskog jezika, u Pariz odlazi sa suprugom i detetom. Osim pokrivenih troškova celokupnog školovanja, potpukovnik Jovanović dobija i stipendiju kojom pokriva troškove života.