Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
09.01.2013.

Rukopoloženi prvi kandidati za vojne sveštenike u Vojsci Srbije



U okviru procedure za prijem oficira u verskoj službi, sa ciljem sticanja bogoslužbene prakse, u novosadskoj Uspenskoj crkvi i manastiru Kovilj rukopoloženi su prvi kandidati za vojne sveštenike.

Tokom liturgije koju je juče u novosadskoj Uspenskoj crkvi, uz sasluženje arhimandrita Jovana (Radosavljevića), sveštenika i đakona iz Novog Sada, služio episkop bački Irinej, đakon Đorđe Stojisavljević, kandidat za vojnog sveštenika, rukopoložen je u prezviterski čin.

Uz sasluženje sveštenstva i monaštva, danas je u manastiru Kovilj liturgiju služio episkop jegarski Porfirije, koji je Selimira Vagića, budućeg vojnog sveštenika, rukopoložio u čin đakona.

Kako su do sada uspešno prošli sve predviđene fizičke, psihološke, zdravstvene i bezbednosne provere, nakon rukopoloženja kandidate očekuje jednomesečni period obuke na Vojnoj akademiji za oficire verske službe i nakon toga prijem u profesionalnu vojnu službu.

U kasarnama Vojske Srbije već su odabrane prostorije koje će biti preuređene u bogoslužbene prostore da bi sveštenici i verski službenici, odmah po prijemu, mogli početi službu. U ovoj fazi uvođenja verske službe, Vojsci Srbije potrebno je 13 sveštenika pravoslavne crkve i po jedan imam i kapelan.

Sa prijemom kandidata nastaviće se i tokom ove godine, ističe pukovnik Stevica Karapandžin, načelnik Odseka za veru u Upravi za ljudske resurse Generalštaba, koji je prisustvovao rukopoloženjima.