Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
14.12.2012.

Načelnik Generalštaba u poseti Turskoj



Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Ljubiša Diković danas završava dvodnevnu posetu Republici Turskoj, u toku koje je razgovarao sa turskim kolegom generalom Nedždetom Ozelom.

Tokom razgovora dve delegacije, zajednički je ocenjeno da postoji prostor za unapređenje bilateralne vojne saradnje, pre svega u oblastima vojnog obrazovanja – školovanja oficira na komandno-štabnim i generalštabnim usavršavanjima u vojnoobrazovnim institucijama Turske i Srbije, kao i zajedničkih vežbi i obuke.

Iskazan je obostrani interes za učešće u regionalnim inicijativama radi bolje saradnje i stvaranja uslova za stabilnost, bezbednost i prosperitet u regionu.

Delegacija Vojske Srbije posetila je 4. korpus oružanih snaga Turske, Vojnu akademiju, Centar Partnerstva za mir i Centar za obuku za borbu protiv terorizma.

Tokom posete, general Diković položio je venac u Mauzoleju Mustafe Kemala Ataturka, tvorca moderne turske države, a delegaciju Vojske Srbije primio je i ambasador Srbije u Ankari Dušan Spasojević.