Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
12.12.2012.

Stručni skup o učenju na daljinu u sistemu odbrane



U aneks sali Doma Garde na Topčideru danas je počeo drugi stručni skup „Učenje na daljinu u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije“. Skupu prisustvuju rektor Univerziteta odbrane general-potpukovnik prof. dr Miodrag Jevtić, načelnik Vojne akademije general-major prof. dr Mladen Vuruna, načelnik Uprave za strategijsko planiranje Sektora za politiku odbrane, general-major dr Božidar Forca, načelnik Škole nacionalne odbrane pukovnik Mile Jelić, predstavnici Kraljevine Norveške i pripadnici sistema odbrane.

Rektor Univerziteta odbrane general Jevtić predstavio je prisutnima razvoj i položaj univerziteta u sistemu odbrane, njegov trenutni položaj u sistemu obrazovanja i istakao da je danas najprofitabilnije ulagati upravo u obrazovanje. Takođe, rektor je napomenuo da je Vojna akademija, kao visokoobrazovna jedinica Univerziteta odbrane, uz pomoć partnera iz Kraljevine Norveške formirala Centar za simulacije i učenje na daljinu.

- Određene oblasti koje ne zahtevaju praktičan rad mogu se organizovati kao kursevi koji se realizuju putem interneta. Polaznici prate kurseve s radnog mesta ili od kuće bez odsustva s posla. Troškovi usavršavanja obrazovanja značajno se smanjuju. Može da se školuje značajno veći broj polaznika i svi imaju jednake mogućnosti za školovanjem. Zatim, potreban je manji broj nastavnika, i to je veoma bitno jer je nastavnik dostupniji polazniku, naglasio je rektor.

Načelnik Centra za simulacije i učenje na daljinu pukovnik dr Goran Šimić je posebno pozdravio goste iz Norveške, saradnike na zajedničkom projektu, bez kojih bi teško uspeli da postignu rezultate u tako kratkom vremenskom roku.

Povod za organizovanje skupa je informisanje nosilaca funkcija planiranja i realizacije obuke i obrazovanja u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije s rezultatima realizacije projekta učenja na daljinu i planovima za implementaciju u cilju unapređenja procesa usavršavanja i osposobljavanja profesionalnih pripadnika sistema odbrane tokom života.

Cilj projekta uvođenja učenja na daljinu u obrazovni proces pripadnika sistema odbrane je osavremenjivanje vojnog obrazovanja posredstvom primene naprednih, prvenstveno informatičkih tehnologija i omogućavanje učenja na daljinu kao jednog od savremenih sistema realizacije nastave.