Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
04.12.2012.

Implementacija Nacionalnog akcionog plana za primenu Rezolucije 1325 SB UN



Pomoćnik ministra za politiku odbrane Miroslav Jovanović sastao se danas sa predstavnicom predsedavajućeg OEBS za rodnu ravnopravnost Džun Zetlin. Tokom sastanka, razmatrane su aktivnosti koje Ministarstvo odbrane realizuje na sprovođenju NAP - Nacionalnog akcionog plana za primenu Rezolucije 1325 SB UN — Žene, mir i bezbednost u Republici Srbiji (2010-2015).

Govoreći o značaju susreta, pomoćnik ministra za politiku odbrane Miroslav Jovanović naglasio je da visoko kvalitetna saradnja Ministarstva odbrane sa OEBS ima veoma veliki značaj za nastavak procesa reformi u Ministarstvu odbrane Republike Srbije.

Iskazujući privrženost Ministarstva odbrane u oblasti poštovanja ljudskih prava, ukidanju diskriminacije, kao i zalaganje za poštovanje načela rodne ravnopravnosti, prezentovane su aktivnosti koje Ministarstvo odbrane sprovodi na implementaciji Nacionalnog akcionog plana za primenu Rezolucije 1325 SB UN — Žene, mir i bezbednost u Republici Srbiji (2010-2015).

Gospođa Zetlin je izrazila zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom OEBS sa Republikom Srbijom, ujedno naglasivši da su Ministartvio odbrane i Vojska Srbije, tokom reforme sektora bezbednosti, napravili veliki iskorak prihvativši koncept rodne ravnopravnosti kao jedno od svojih strateških opredeljenja i tako se obavezali da, u skladu sa svojim mogućnostima, teže dostizanju najviših standarda u ovoj oblasti.