Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
28.11.2012.

Poseta potpredsednika Vlade Ruske Federacije Rogozina



Prvi potpredsednik vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić sastao se danas sa potpredsednikom Vlade Ruske Federacije Dmitrijem Rogozinom. Nakon svečanog dočeka i razgovora u Palati Srbija, ministar Vučić i gost iz Rusije održali su konferenciju za novinare u Velikoj ratnoj sali.

Govoreći o značaju današnjeg susreta, ministar Vučić je istakao da je to jedna od najznačajnijih poseta predstavnika ruske Vlade Republici Srbiji u poslednjih nekoliko godina, jer je reč o delegaciji i političkog i privrednog i vojnog tipa u cilju unapređenja odnosa dveju zemalja.

- Srbija i Rusija su izuzetno prijateljske zemlje i mi smo zahvalni Ruskoj Federaciji što pomaže Republici Srbiji da očuva teritorijalni integritet, ali smo istovremeno željni, a to je rekao bih obostrana želja, da unapredimo našu kako političku, ekonomsku ali i saradnju ministarstava odbrane – istakao je ministar Vučić dodajući da rusku delegaciju čine najvažniji predstavnici ruske industrije, izdvojivši predstavnike odbrambene industrije.

Kako je najavio ministar Vučić, tokom dana će se razgovarati o svim najvažnijim pitanjima, a ruskoj delegaciji će takođe biti prikazano sve ono što Srbija može da ponudi i proizvede kada je reč o vojno-ekonomskoj saradnji. Ukazao je, takođe, da su formirani timovi u kojima učestvuju predstavnici kompletne namenske industrije i svih onih koji imaju mogućnosti da ponude nešto više.

- Namera nam je da razmenjujemo robu, da kupujemo i prodajemo, ali i da zajednički proizvodimo i da izvozimo i na treća tržišta zajedno – naglasio je srpski ministar odbrane najavljujući da će do 1. februara pomenuti timovi izaći sa kompletnom analizom o unapređenju vojno-ekonomske saradnje. Tokom razgovora, dodao je, dogovoreno je unapređenje vojno-edukativne, vojno-ekonomske i vojno-vojne saradnje.

Prema rečima potpredsednika Vlade Ruske Federacije Rogozina, danas se ne može govoriti samo o namerama, već i o važnim postignutim rezultatima, ocenjujući da su u okviru današnjih razgovora sa predsednikom Nikolićem, predsednikom Skupštine i prvim potpredsednikom Vlade razmotrili mnoge teme kao nastavak avgustovskih razgovora sa ruskim predsednikom Putinom.

- Smatram da je dolaskom nove Vlade na čelo ove zemlje Rusija dobila pouzdanog i stabilnog partnera u svim sferama saradnje, a mi dalje treba da nastavljamo da unapređujemo tu saradnju – naglasio je Rogozin.

ODGOVORI NA NOVINARSKA PITANjA

Odgovarajući na pitanja novinara, ministar Vučić je najavio da će do kraja godine u Velikoj Plani biti otvorena nova fabrika u kojoj će se proizvoditi nekoliko modela verzija borbenih oklopnih vozila za izvoz u Keniju i Bangladeš, za potrebe Vojske Srbije, kao i finalizaciju „Nore“.

- Očekujemo da napravimo konačni dogovor sa ruskim partnerima da oni daju šasije i karoserije, a mi komponente za razne vrste borbenih vozila. U početku će u toj fabrici raditi oko 130 ljudi, a očekujemo da do juna iduće godine bude, po našem proračunu, 192 zaposlena – naglasio je ministar Vučić dodajući da, kada je reč o eventualnoj nabavci borbenih aviona iz Rusije, u ruskoj delegaciji koja boravi u srpskoj prestonici su i predstavnici Ujedinjene vazduhoplovne korporacije MiG-Suhoj i da su određene ponude koje je Srbija tražila još 2010. godine sada stigle.

- Razgovarano je o načinima i mogućnostima unapređenja naših odbrambenih moći – poručio je ministar Vučić i dodao da je ruska strana zainteresovana za municiju, eksploziv i barut i za razvoj streljačkog naoružanja, a razgovarali su i o zajedničkom izlasku na treće tržište.

Rogozin je novinarima rekao da je rukovodstvo te zemlje razmatralo realizaciju pomenutih projekata uz ocenu da je Srbija u potpunosti sposobna za proizvodnju vojne opreme, imajući u vidu da je suština u načinu modernizacije uzoraka naoružanja i vojne opreme. On je dodao da postoji plan zajedničke proizvodnje, kako za rusko, tako i za tržište trećih zemalja, pre svega municije.

- Sve to će biti uneto u sadržaj protokola o saradnji koji ćemo potpisati – istakao je Rogozin ocenjujući da današnji pregovori odgovaraju nacionalnim interesima obeju zemalja.

Osvrnuvši se na današnje razgovore, Rogozin je istakao da je reč o prvim rezultatima kontakata, a kako je naglasio, dugo nije bilo kontakata dva ministarstva odbrane. On je dodao da bi trebalo potpisati sporazum o saradnji, a u budućnosti i Deklaraciju o zajedničkoj strateškoj saradnji Rusije i Srbije, poručujući da je najvažnije uspostaviti sveobuhvatnu saradnju.

U nastavku posete, ruska delegacija predvođena potpredsednikom Vlade Dmitrijem Rogozinom prisustvovala je u kasarni "Topčider" predstavljanju kapaciteta namenske industrije naše zemlje.
photoFOTOGALERIJA